Inuittene kjemper med overvekt

Altfor mange inuitter i Labrador i Canada er overvektige, og løper dermed en forhøŧet risiko for å få forskjellige livsstilssykdommer.


Vekt
Foto: www.colourbox.com

En ny undersøkelse fra Nunatsiavut helsetjeneste viser at hele 75 prosent av inuittene i det nordlige Labrador veier for mye. Det er særlig kvinnene som sliter med å holde vekten nede.

– Vi ler ofte av at vi er epleformet, fordi vi måler for mye ved midjen, men det er faktisk alvorlig. Det kan nemlig bety en stor risiko for andre sykdommer, sier Gail Turner, som er leder av Nunatsiavuts helsetjeneste til CBC Radio.

Plages av sukkersyke

Blant nuittene i Labrador er det dobbolt så vanlig med sukkersyke enn det som er tilfelle blant andre canadiere, og har også to ganger så ofte høyt blodtrykk som andre canadiere.

Fedme, sukkersyke og høyt blodtrykk kan føre til mange andre sygdommer og en for tidlig død.

Gail Turner sier også at det er vanskelig for inuitter i det nordlige Labrador å spise sundt, fordi mange er fattige og importert mat er ofte veldig dyrt. Men Nunatsiavuts helsetjeneste prøver å lære folk hvordan de kan spise sundt med hva som finnes av mat i naturen og hva som kan kjøpes.

En annen grunn til dårlig helse er de faktum at omkring halvparten af inuittene i Labrador er røykere.

Undersøkelsene ble lavet av leger fra McGill universitetet sammen med Nunatsiavuts helsetjeneste.