NRK Meny
Normal

Ingen svenske samer til AWG

Karin Nutti Pilflykt (16) kan på grunn av sendrektighet fra Samenes idrettsforbunds side miste plassen sin i det samiske skilaget til Arctic Winter Games (AWG) i Alaska.

Karin Nutti Pilflykt

Karin Nutti Pilflykt er en av to skiløpere fra svensk side som var tatt ut til å representere Sápmi under AWG 2014. Nå spøker det for deltagelsen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Samenes idrettsforbund i Sverige (SIF-S) har mistet sin støtte fra Sametinget for å delta i Arctic Winter Games (AWG).

Til årets AWG i Fairbanks i Alaska var Karin Nutti Pilflykt (Storlule SS) og Agnes Aastodt (IFK Umeå) tatt ut. Begge går i klassen Damer 16-17 år, men nå kan drømmereisen til Alaska ryke.

Samenes idrettsforbund i Sverige (SIF-S) pleid å få et tilskudd på 300.000 kroner for at deltagere fra svensk side skal kunne få være med i Arctic Winter Games (AWG).

Før jul valgte imidlertid Sametinget i Sverige å stryke bort denne støtten. Grunnen til det er at SIF-S ikke hadde sendt en fullstendig søknad før fristen 1. november, skriver Ávvir.

– Trist for det samiske AWG-laget

Leder Berit Ranveig Nilssen bekrefter overfor Ávvir at konsekvensen av at løperne fra Sverige mangler finansiering til reise, opphold, klær og andre utgifter kan bli at de mister muligheten til å være med.

Olav Verstad

Olav Verstad.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Karasjokingen Olav Verstad har hatt ansvaret for å innstille skiløpere til det samiske AWG-laget.

Han har hele tiden hatt som mål at det er viktig å få med løpere både fra Norge, Sverige og Finland. Nå blir bare Norge og Finland representert.

– Veldig trist for det samiske AWG-laget, sier Verstad til avisa.

Verstad sier at dette også vil få en praktisk og sportslig betydning for det samiske skilaget.

– Dette betyr at vi mister gode løpere. Derfor må vi hente inn løpere i 14-15-årsklassen til stafetten, sier Verstad til Ávvir.