NRK Meny
Normal

Reintallet: – Ingen kommentar

Reindriftssjefen hadde ingen kommentar til at landbruks- og matministeren etterlyser ansvar for krisa på Finnmarksvidda.

Ellen Inga O. Hætta

Reindriftssjef Ellen Inga O. Hætta.

Foto: NRK

Regjeringen forlanger alle fakta den trenger for å kunne løse krisen som et altfor høyt reintall er årsaken til. Reindriftsforvaltningen har måtte forklare den vanskelige situasjonen som har oppstått i reindriftsnæringen i Finnmark.

Reindriftssjef Ellen Inga O. Hætta ble innkalt til møte med regjeringen før helga. Hun har forvaltningsansvaret for å tilpasse beitetallet til beiteressursene slik Stortinget bestemte. Ti år senere er det fremdeles omtrent 40 000 rein for mange i landets nordligste fylke.

Enkelte steder dør nå reinen av sult.

– Næringa fungerer ikke

Landbruksminister Lars Peder Brekk har det politiske ansvaret for situasjonen. Han blir sint av å se på bilder av reinen som er hardest rammet.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp)

Landbruksminister Lars Peder Brekk ønsker mer vilje til ansvar for den alvorlige situasjonen i reindrifta.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

– Dette viser at vi har en næring som ikke fungerer, og jeg er ganske lei av å høre på alle dem som fraskriver seg ansvar, har Brekk uttalt til NRK.

– Jeg ønsker ikke å kommentere det statssråden sier. Og det som har med dyrevelferd å gjøre, er den enkelte reineiers ansvar, sa reindriftssjef Ellen Inga O. Hætta.

Om reindriftssjefen har kommet med konkrete løsninger, ville hun ikke svare på.

– Vi har snakket om det, og vi kommer tilbake til det, sa hun.

Store konsekvenser

Landbruksdepartementet var fornøyd med møtet.

– Vi har fått bekreftet det inntrykket vi hadde, at det er store forskjeller innenfor et relativt lite område, sa statssekretær Ola T. Heggem.

Tvangsslakting kan bli resultatet hvis ikke reineierne selv rydder opp i situasjonen. Det må anskaffes fôr til reinen. I tillegg blir reineierne bøtelagt om de ikke tilpasser reintallet til beiteressursene.

– Det kan bli aktuelt å bruke de sanksjonsregler som reindriftsloven legger opp til, sa statssekretær Heggem.