Hopp til innhold

Ingá Márjá vant sølv i Bikini Fitness - men hun advarer mot å se ut slik i lengre tid

De som stiller opp i Bikini Fitness-konkurranser kan ikke ha et gram unødvendig fett. – Å være slik i lengre tid er både usunt og farlig, advarer sølvvinner Inga Marja Sarre.

Bikinifitness med sølvvinner Ingá Márjá Sarre

Her er noen av de som hevdet seg under helgas Sandefjord Open. Ingá Márjá Sarre til venstre.

Foto: Treningsforum.no

Inga Márjá Sarre, Bikini Fitness

I Bikini Fitness er det viktig at kroppen ikke har får mye fett.

Foto: Treningsforum.no

Kautokeinokvinnen Ingá Márjá Sarre er en allsidig person. Sitt daglige brød tjener hun med å jobbe som skuespiller og personlig trener.

I helga debuterte hun i Bikini Fitness under Sandefjord Open. Og det gikk egentlig veldig bra. Det ble sølvmedalje i sin klasse.

For å oppnå dette må man bli et usunt forbilde for yngre jenter.

– Vanligvis kan jeg vel kanskje være et sunt forbilde for andre jenter, men det å være i denne formen i lengre tid er absolutt ikke sunt. Derfor anmoder jeg ingen å gå rundt med så lav fettprosent i kroppen over lengre tid. Men noen få dager er greit, som i forbindelse med slike konkurranser, sier Sarre.

– Kan få alvorlig konsekvenser

Ernæringsfysiolog ved Norges idrettshøgskole og tidligere fitnessutøver, Therese Fostervold Mathisen, er kritisk til konkurranseformen, og mener Bikini Fitness kan få en rekke alvorlige konsekvenser for utøvernes helse.

– Bikini Fitness legger opp til en idealisering av en kropp som ikke er biologisk naturlig, og for de fleste umulig å opprettholde over lang tid, uttalte hun til Dagbladet tidligere i år.

I tillegg understreker Mathisen at det foreløpig er lite forskning på hvilke konsekvenser den kroppslige endringen en fitnessutøver går gjennom før og etter en konkurranse, kan ha.

Therese Fostervold Mathisen

Ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathisen advarer på det sterkeste om skadevirkningene av Bikini Fitness.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Hun trekker linjer til helseskader lignende idretter som har krav til vektjustering, slik som boksing, stup, skihopp eller gymnastikk, kan føre til.

– I verste fall kan det føre til tap av skjelettmasse, og man kan risikere beinskjørhet i ung alder. Dette kan føre til alvorlige brudd som kan virke midlertidig eller permanent invalidiserende, forklarer hun til Daglbadet.

Ifølge Mathisen kan et strengt diettregime og hard trening også føre til depresjon, sosial angst, spiseforstyrret atferd, økt risiko for hjertekarsykdommer og kroppslige endringer som svekker immunforsvaret.

– Bra med profesjonell hjelp

Ingá Márjá Sarre sier det kan være lurt å be om profesjonell hjelp hvis det er noen som ønsker å drive med Bikini Fitness.

– Dette er nemlig en veldig utfordrende sport. Hvis man gjør ting feil, så kan man bli syk av det, advarer Sarre.

Hun forklarer at det heldigvis ikke er nødvendig å være så mager hele tiden, selv om man driver med sporten. Her er det nemlig konkurransedagen som gjelder.

– Det er litt av en utfordring å komme i den formen, som kreves for å hevde seg i Bikini Fitness. Dagene før drikker jeg mye vann for å rense kroppen. Jeg spiser mye proteiner, som grønnsaker og «ren» mat, forteller Sarre.

Rekordmange deltok i NM i bikinifitness 2015

Bikini Fitness blir stadig mer populært. Bildet er fra Norgesmesterskapet i 2015.

Foto: Ingvild Edvardsen

Sarre opplyser at hun etter konkurransen spiste mat som tilsvarer 3000 kalorier.

– Da fikk jeg lov av treneren min å spise akkurat det jeg har lyst til. Menyen min besto da av tre proteinbar og gaflet i meg mat fra en bufet som besto av kjøtt, fisk, kylling og masse grønnsaker. I tillegg spiste jeg dessert, forteller Ingá Márjá Sarre.

Neste mål for finnmarkskvinnen er Oslo Grand Prix, som arrangeres i den norske hovedstaden 1. april.

Korte nyheter

 • Alle datasystemer oppe og går igjen

  Krisemøter i Helse Nord etter store dataproblemer: Feilen skal være rettet.

  Alle datasystemer i Helse Nord er nede. Det bekreftet kommunikasjonsrådgiver Jørn Resvoll ved UNN overfor Nordlys.

  – Det er satt rød beredskap og vi sitter i krisemøte nå, sier Resvoll til avisen klokken 09.33 torsdag formiddag.

  Kommunikasjonsrådgiver Cathrine Giæver i Helse Nord IKT opplyser til avisen at det er omfattende nettverksproblemer i hele foretaksgruppen i Helse Nord.

  – Vi i Helse Nord IKT har satt beredskap og jobber for fullt for å løse problemet, sier hun.

  De har foreløpig ingen opplysninger rundt hva som kan være årsaken til problemene, ifølge Giæver.

  Hvilke konsekvenser dette har for driften ved sykehusene i Helse Nord er foreløpig ukjent, skriver Nordlys.

  Error windows 10
  Foto: Hans-Kristian Rangnes / NRK
 • Marja Mortensson konsearta Londonis

  Sámi artista Marja Mortensson doallá sihke ságastallama ja konseartta London gávpogis Songlines encounters festivalas.

  Marjjas lea čuojaheaddji Daniel Herskedal fárus, ja soai čuojaheaba musihka dan skearrus man ovddas vuittiiga Spelemann bálkkašumi diibmá.

  Konsearta álgá diibmu 20.00, ja ovdal dan lea ságastallan Marjjain, gos geahččit besset suinna ja su bargguin oahpásmuvvat.

  Songlines festivála álggahuvvui 2011:s, ja lágiduvvo Kings place konseartabáikkis. Doaluid ulbmil lea čájehit viidodaga mii gávdno iešguđetlágan servodagain máilmmis.

  Festivála álggii miessemánu 17. beaivvi ja bistá 25. beaivái.

  Lágideaddjit leat bivdán Marjja evttohit 10 sámi skearru, vai sin publihkka oahpásmuvvá eanet sámi musihkain. Dá leat su mielas guldalanvearu sámi skearrut.

  Daniel Herskedal, Marja Mortensson og Jakob Janssønn vant sin andre Spellemann.
  Foto: Kolbjørn Norvang / NRK
 • Dáhtošii eambbosiid čađahit vuosttasgearddebálvalusa

  Norgga suodjalusministtar Bjørn Arild Gram dáhtošii ahte ain eambbosat čađahivčče suodjalusgeatnegasvuođas. Gram dadjá Dagbladet-áviisii ahte mihttun lea, ahte ain eambbosat válljejit čađahit vuosttasgearddebálvalusa. Vai dán nagodivčče ollašuhttit, de fertešedje dávjjit go dál álggahit vuosttasgearddebálvalusa jagis.
  Suodjalusministtar deattuha goittot, ahte ii jáhke ahte dál lea lassánan várra, ahte Norga fallehuvvo, muhto Ruošša cealkámušat ja dálá sihkkarvuođapolitihkalaš dilli dagaha, ahte lea dehálaš čájehit ahte riikkas lea gievrras suodjalus.

  Mangler utstyr
  Foto: Helene Sofie Thorkildsen / Forsvaret