Hopp til innhold

- Får jeg ikke trene blir jeg grinete

Etter forrige helgs 1.plass som debutant i bikinifitness, er Maiken klar for en ny konkurranse nå på lørdag i Oslo.

Maiken Stinnerbom

Med sin veltrente kropp skal Maiken Stinnerbom innta Oslo i helga for å konkurrere i bikinifitness

Foto: Kjell Appfjell / NRK

Maiken Stinnerbom (20), fra Stjørdal, har siden november i fjor trent styrke for å konkurrere i den nye trenden, Bikinifitness. Forrige helg deltok hun i Sandefjord Open, hvor hun gikk rett til topps som debutant i klassen -163.

– Jeg var så sinnsykt nervøs. Jeg fikk en skikkelig mestringsfølelse når jeg vant, og jeg følte at jeg nådde opp til kravene til de som hadde tro på meg, sier en smilende Maiken.

Maiken Stinnerbom
Foto: treningsforum.no / privat

Bikinifitness er en konkurranse hvor man skal vise frem musklene sine som ikke skal være for store, men samtidig være feminin samt hvor sminke, utseende, utstråling og fysikk skal være faktorer for bedømmingen.

Disiplinert

Lår og rumpe har stor betydning for konkurransen. Maiken trener bein tre ganger i uka, overkropp to ganger og kondisjon fire ganger. Av og til blir det opp mot tre treningsøkter om dagen.

Maiken forteller at du må ha tro på deg selv, være selvsikker, målrettet og ikke minst disiplinert skal man holde på med denne sporten.

– Skal du være med venniner på byen, må du holde deg til kun vann i glasset.

Samt trening er kosthold en viktig faktor for å få framgang i kroppsbyggingen. Hun følger et kostholdsprogram som mentoren hennes har laget, og kan ikke spise så mye som et eple over programmet. Mot konkurranse går hun i kaloriunderskudd slik at hun går ned i fettprosent.

Maiken Stinnerbom
Foto: treningsforum.no / Privat

– Jeg skal spise et viss antall kalorier om dagen, og av de kaloriene skal det også innholde karbohydrater, fett og proteiner, sier hun.

Dyr Sport

Til vanlig jobber Maiken i klesbutikk, og mon tro om hun ikke har det travelt med jobb og trening samtidig? Man får tid til det man vil få tid til, repliserer hun.

Bikinifitness er ikke en billig sport. Riktignok blir Maiken sponset av sitt lokale treningssenter, men utgifter som fly, hotell, bikini, sko og kosttilskudd er poster som drar penger.

– Det er en dyr men artig sport, og jeg holder på med dette fordi det er det eneste jeg har funnet som passer meg godt. Jeg er glad i å trene, og får jeg ikke trent blir jeg rett og slett grinete, ler Maiken.

Etter å ha blitt nummer èn i debutant klassen konkurrerte hun i Overall hvor hun endte som nummer tre. Overall betyr at alle vinnerne fra ulike klasser konkurrerer mot hverandre, altså debutantene får prøve seg mot de veteranene.

Nå lørdag den 12. april skal hun til Oslo for å delta på Oslo Grand Prix hvor ca 90 deltakere skal konkurrere.

- Det blir en har konkurranse, men jeg skal gjøre mitt beste, avslutter Maiken.

Elin Brandsfjell fra Tydal deltok også i Sandefjord Open, men gikk ikke videre til finalen. Hun skal også delta i Oslo Grand Prix denne helgen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK