I over titalls år har de spart opp 100 000 til arbeidet mot kreft

En dag for flere tiår siden bestemte ekteparet Isak Bongo (78) og Sara Tornenis Bongo (82) seg for å spare penger til de som lider av kreft. I dag kom de til banken med 100 000 i kontanter.

Isak Bongo og Sárá Tornensis Bongo overrekker sjekk til Kreftforeningens Elisabeth Sundkvist

GIR GAVE: Etter flere tiår med sparing overrekker ekteparet Isak Bongo (i bakgrunnen) og Sara Tornensis Bongo 100 000 kroner til Kreftforeningen, her representert ved rådgiver i Kreftforening ved distriktskontoret i Nord-Norge.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Dette er noe vi begynte å tenke på for lenge siden, at nå starter vi å samle penger til Kreftforeningen, forteller Sara Tornensis Bongo fra Kautokeino.

82-åringen og hennes mann Isak Bongo (78) har jobbet systematisk. Det har gått med titalls år med nøysommelig sparing.

De har levd sparsommelig, og nyttet seg av naturens goder til egen husholdning.

For i dag tok de turen fra Kautokeino til Karasjok, en tur på 130 km, for å besøke Sparebank 1 Nord-Norges filial i Karasjok. De kan nemlig svært lite norsk, og er avhengige av å bli betjent av samisktalende bankfunksjonærer.

100 000 i kontanter

– Vi har spart og spart, kjøpe dyre ting har ikke vært på tale. Og mannen min har vært mye flinkere å spare enn meg, for vi hadde begge avtalt et visst beløp vi skulle nå, den summen nådde han lenge før meg, forteller Sara Tornensis Bongo.

Dit hadde de med seg 100 000 kroner i kontanter.

Kontantene ble omgjort til en symbolsk sjekk, som det eldre ekteparet har gledet seg til å gi til Kreftforeningen.

– Kanskje dette kan være med å bidra til at kreftforskningen kommer fram til nye medisiner, sier Isak Bongo.

Tellemaskin teller pengesedler

KONTANTER: Bankfunksjonæren i Karasjok teller pengene som ekteparet kom med, med bankens tellemaskin.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Opplevd kreft i nærmeste familie

Å miste noen til kreft er noe som ekteparet har opplevd altfor mange ganger.

– Min bestemor, onkel og tante, min niese, og min brors kone, har alle dødd av kreft, mange av dem svært ung. Derfor kjennes det godt å kunne gi en gave til Kreftforeningen, forteller Sara Tornensis Bongo.

Kreftforeningen: – De er noen fantastiske mennesker

Kreftforeningens rådgiver ved distriktskontoret i Nord-Norge, Elisabeth Sundkvist, var kommet til banken for å motta gaven.

– Denne gaven betyr kjempe mye for oss. Disse pengene skal jo gå til forskning, og vi lover å forvalte dem godt og formidle dem til gode forskningsprosjekt, sier Sundkvist.

– Jeg blir så ydmyk og så blir jeg så stolt over at det er oss de velger som mottaker av disse pengene, som de har spart på så lenge, legger hun til.

Og det at ekteparet over så mange år har spart opp penger til et bestemt formål, mener Sundkvist sier mye om dem som mennesker.

– Det betyr at de er noen fantastiske mennesker, som gjør en enorm innsats for andre.

NRK har oppdatert artikkelen 23.03.2017, da det ikke stemmer at ekteparet har solgt bær og saft, men plukket bær og laget saft til egen husholdning.