Hopp til innhold

– Vi står urokkelig på at samene er Norges urbefolkning

Han tilhører byrådsmakten i Norges hovedstad, men snart kan Høyres gruppeleder i Oslos bystyre miste denne posisjonen. – Jeg håper at Oslos tilbud til byens samiske befolkning ikke svekkes, selv om Ap og Miljøpartiet griper makten, sier Øystein Sundelin.

Øystein Sundelin

Gruppeleder for Høyres bystyregruppe i Oslo, og leder i kultur- og utdanningskomiteen, Øystein Sundelin, ønsket Sametingets representanter velkommen til Oslo rådhus.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Jeg håper at et maktskifte fra de borgerlige til Arbeiderpartiet her i Oslo, ikke vil medføre et svekket tilbud overfor byens samiske befolkning. Men jeg vil på det sterkeste oppfordre til at man ikke begynner å omtale samene utelukkende som en minoritet. Vi har nemlig mange minoriteter i Oslo, og da blir samene bare «en av mange» folkegrupper.

– For i tillegg til å være en minoritet, er samene Norges og Oslos urbefolkning. Og det sistnevnte må man ikke slutte å omtale samene som.

Dette er høyretopp i Oslo, Øystein Sundelins, formaninger til Miljøpartiet de Grønnes og Arbeiderpartiets lokalpartier i hovedstaden.

Oslo Ap's ordførerkandidat, Tone Tellevik Dahl, bekrefter i kveld i en e-post til NRK, at Oslo Ap og Miljøpartiet de Grønne for tiden sonderer som følge av valgresultatet, om hvorvidt de skal danne flertall i Oslos bystyre – og dermed gripe byrådsmakten.

Byrådsmakten i hovedstaden har i en årrekke vært på borgerlige hender med Oslo Høyre som største parti.

Øystein Sundelin

PÅ OSLO RÅDHUS: Øystein Sundelin ønsket sametingsrepresentantene velkommen til Oslo rådhus, under Sametingets plenumsuke på Stortinget i Oslo.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Ønsket velkommen

Høyres bystyregruppeleder, Øystein Sundelin, stod for velkomsten da Oslo kommune hadde invitert Sametingets representanter og ansatte til Oslo rådhus, i anledning Sametingets plenumsuke på Stortinget.

Uten å gå inn på selve debatten om hvordan samene skal benevnes i Grunnlovens § 108, slo Sundelin iallfall fast hva Oslo Høyres standpunkt er.

Diskusjonen om hvorvidt samene skal omtales som «urfolk» eller ikke i Grunnloven, får til tider høy temperatur – noe et sametingskomitémøte på Stortinget nylig bekreftet.

– Men Oslo Høyre står bunnsolid på at samene er urfolk eller urbefolkning i Norge?

– Ja, det har vi hatt en lang tradisjon for helt siden våre ordførere Albert Norengen, Per-Ditlev Simonsen, og til nåværende ordfører Fabian Stang. Oslo Høyres ønske om å fremheve den samiske kulturen og samene som urbefolkning, er jeg ikke bekymret for, sier Sundelin.

På sametingsplenumets andre dag, torsdag 24/9, står urfolksbegrepsspørsmålet i forhold til Grunnloven, på Sametingets saksliste.

Sametinget besøker Oslo rådhus

STINN BRAKKE: Sametingets representanter og ansatte på Oslo kommunes velkomstarrangement, på Oslo rådhus.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Håper det ikke spøker for nasjonaldagsfrokost

– Det var Oslo Høyre som år tilbake igangsatte den årlige tradisjonen med å invitere oslosamene på nasjonaldagsfrokost på Samenes nasjonaldag den 6. februar. Hvis Oslo Ap og MDG griper makten i byen, tror du det spøker for denne?

– Det må de nesten svare for selv, men jeg håper at det ikke gjør det. Denne frokosten har jeg selv deltatt på, og håper at vi kan fortsette denne tradisjonen i årene fremover, sier Sundelin.

– Vi vil fortsette arbeidet med å få på plass en god avtale med Sametinget, sier Oslo Ap's ordførerkandidat som også lover å videreføre tradisjonen med samisk nasjonaldagsfrokost.

– Hva står for øvrig bak Oslo kommunes invitasjon til Sametinget?

– Når Sametinget for aller første gang arrangerer sitt plenum her i Oslo, så ønsker vi selvsagt at de også avlegger Oslo rådhus en visitt. Det skulle da bare mangle. Oslo er jo også en stor samisk by, sier gruppeleder for Høyres bystyregruppe i Oslo, Øystein Sundelin.

Korte nyheter

  • Kulturministeren deltar i debatt om samehets

    Samehets: Hva skal vi gjøre? Det er et av spørsmålene som tas opp under debatten om hets og diskriminering av samer på Tromsø bibliotek 14. mai.

    Flere undersøkelser viser at problemet er utbredt.

    33 % i Nord-Norge har observert hatprat mot samer det siste året og 24 % i sørsamiske områder. 11 % av de som er bosatt i Nord-Norge har et negativt inntrykk av samer (NIM 2022).

    Professor Torjer Olsen modererer samtalen, og Emil Kárlsen spiller.

    Her møter du blant andre:

    Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister

    Runar Myrnes Balto, sametingsråd

    Gunnar Wilhelmsen, ordfører

    Bente Ovedie Skogvang, styreleder Riddu Riđđu

    Tom Høgli, styremedlem Samisk Hus Tromsø

    Sara Katrine Aleksandersen, styremedlem fra Norske reindriftssamers Landsforbund Ung

    Lisa Pedersen, fra #DoarváiDál/noknu

    Ketil Lenert Hansen, Professor fra UiT

    Lubna Jaffery
    Foto: NTB