Hopp til innhold

Velgerne rømmer fra Ap-Raymond

Ni måneder etter den rødgrønne valgseieren er det igjen solid borgerlig flertall i hovedstaden. Arbeiderpartiet stuper, mens Høyre går mest fram på Respons' kommunevalgmåling for Oslo.

Raymond Johansen og Robert Steen

SER LANGT ETTER VELGERNE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) må se langt etter mange av de som stemte på ham i kommunevalget. Her sammen med finansbyråd Robert Steen under fremleggelsen av Oslo-budsjettet i november.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Arbeiderpartiet går tilbake nesten fem prosentpoeng siden kommunevalget på målingen som Respons Analyse har gjennomført for Oslo Høyre.

Samtlige borgerlige partier kan notere seg for framgang. Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet får 32 mandater i bystyret mot 27 rødgrønne.

Partibarometer kommunevalg Oslo juni 2016

Parti

Kommunevalget 2015

Respons juni 2016

Høyre

31,8

34,8

Ap

32,0

27,3

MDG

8,1

7,8

Frp

6,0

7,5

Venstre

6,9

7,1

SV

5,4

5,7

Rødt

5.0

4,4

KrF

2,4

3,7

Sp

0,6

0,7

Andre

1,7

1,0

Ekspander/minimer faktaboks

Barometeret er basert på 600 intervjuer og gjennomført i perioden 9.-14. juni 2016.

Respons' stortingsvalgmåling for Aftenposten før helga var resultatene helt annerledes. Når de samme velgerne ble spurt, lå Arbeiderpartiet seks prosentpoeng høyere enn på kommunevalgmålingen. Høyre lå nesten fem prosentpoeng lavere.

– Upopulære miljøtiltak

– Det viser at folk har andre preferanser når de blir spurt om kommunevalg. En forklaring på Arbeiderpartiets tilbakegang kan være at folk straffer partiet for upopulære miljøtiltak i Oslo, sier daglig leder i Respons Alalyse, Thore Gaard Olaussen.

Ordskiftet siden valget har blant annet handlet om å stenge biler ute fra sentrum, dieselforbud og parkeringsrestriksjoner. I senere tid har Oslopakke 3 og striden om E18 og bompengenivå vært i medienes søkelys.

Thore Gaard Olaussen tror disse sakene forklarer Aps tilbakegang bedre enn vinterens viderverdigheter rundt "Raymobilen" og byregjeringen.

– Striden rundt representasjonsbilen og byregjeringen som falt pladask føyer seg inn i rekken av saker, men ligger litt tilbake i tid, sier han.

– Tankevekker

Frode Jacobsen

TANKEVEKKER: Vi må bli flinkere til å vise fram hva vi gjør og hvorfor vi gjør det, sier leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen.

Foto: Oslo kommune/Sturlason

– Nå er det bare fire dager siden jeg kommenterte en stortingsvalgmåling hvor vi gikk kraftig fram, og dette er enkeltmålinger som vi ikke skal legge for mye i, sier leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen.

– Men det er selvfølgelig en tankevekker for oss at denne målingen viser en tilbakegang. Vi må bli enda flinkere til å vise fram hva vi gjør og hvorfor vi gjør det.

– Når vi legger fram vårt første budsjett i september, vil folk i enda større grad se at det er en ny retning i byen. Vi har en politikk som vil gi bedre luftkvalitet, flere barnehageplasser og bedre eldreomsorg der flere får hjelp hjemme, sier Jacobsen.

– Folk savner Høyre

Nærbilde av Nikolai Astrup, blå bakgrunn

DOM OVER BYRÅDET: Folk har lagt merke til at byrådet er mer opptatt av tvang og pisk enn av gulrot og oppmuntring, sier leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Dette er et klart uttrykk for at folk savner at Høyre styrer Oslo, sier en strålende fornøyd leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup.

– Vi er desidert største parti, og ikke minst så har vi et stort og solid borgerlig flertall i bystyret på denne målingen.

– Det er jo en tydelig dom over byrådets politikk, Raymond Johansens politikk og kanskje også over at Arbeiderpartiets velgere ikke er så fornøyd med den politikken partiet fører i samarbeid med SV og Miljøpartiet De Grønne, sier Nikolai Astrup.