NRK Meny
Normal

Hedret for god design

Finnmark Rein og Uniform Design mottok Merket for god design for den visuelle identiteten til Finnmark Reins kjøttprodukter.

Finnmark Rein
Foto: Mathias Fossum

Onsdag ettermiddag mottok Finnmark Rein og Uniform Design den prestisjefylte designutmerkelsen Merket for god design, på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen fant sted på Transform 2016 - DOGAs arkitektur- og designdag.

Det melder pressenytt for Norsk design- og arkitektursenter.

– Stort for oss

– Nå bygger vi verdens første samiske merkevare for mat, og da er det stort for oss å få Merket for god design. Kanskje snakker vi også om verdens første samiske merkevarekonsept, sier Are Smuk Figved, administrerende direktør i Finnmark Rein i Tana til pressenytt for Norsk design- og arkitektursenter.

I oktober 2015 lanserte selskapet seks produkter i det øvre kvalitets- og prissegmentet - basert på ferskpakket kjøtt fra reinkalv. I samarbeidet med designerne jobbet Finnmark Rein mye med identitet og verdigrunnlag for den visuelle identiteten.

– Vi brukte to år på prosessen med å utvikle et design som er gjennomtenkt "fra vidde til bord" og som viste respekt for alle ledd i verdikjeden. Uniform kom tidlig med innspill om sammenhengen mellom produktets identitet og dem som håndterer produksjonsprosessene helt fra reinsdyret blir født til maten ligger på tallerken. For oss er verdiene det naturlige og rene og respekten for dyrene og menneskene som jobber med dyrene. Identitet til reinen og reineierne og oss som jobber med dette skulle på pakken, sier Figved.

«Minimalistisk, vågalt og vakkert»

Juryen uttalte at Finnmark Rein har en gjennomført og elegant vitalisering av reinkjøtt som kvalitetsprodukt. Juryen liker dobbeltbetydningen av ordet "rein" og hvordan det legger til rette for en positiv endring i synet på kjøtt fra rein.

«Kan reinkjøtt selges for høyere priser, kan det føre til at vidda ikke beites ned - i så fall en god samfunnseffekt. Visuelt er uttrykket minimalistisk, vågalt og vakkert. Bruken av bilder av rein i et hvitt landskap matcher estetikken godt. Du kan formelig føle snøen som piskes opp av vinden mot den veldige, hvite horisonten. Dette er en flott designjobb som gjør reinkjøtt fristende, og pakningen har åpenbar stoppeffekt i butikkhylla. Designerne skal berømmes for en kompromissløs tilnærming til jobben hvor råvarene spiller hovedrollen.»

Det kommer fram i nettsidene til Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) .