Hopp til innhold

Har anmeldt Facebook-trusselen

Mari Boine leverte i dag en anmeldelse til politiet, fordi hun følte at kommentarer på Facebook var en trussel direkte rettet mot henne.

Mari Boine - knivtruet på Facebook

Mari Boine har to konserter igjen i denne turneen.

Foto: Fotomontasje: John Terje Balto / NRK

– Hun har anmeldt dette til politiet, bekrefter Mari Boines manager Per Eirik Johansen overfor NRK Sápmi.

Johansen sier at hverken han eller Boine selv vil komme med ytterligere kommentarer, fordi Mari Boine trenger ro til å konsentrere seg om de to siste konsertene på denne turneen.

– Hun gleder seg veldig mye til disse konsertene på Finnsnes og Tromsø, sier Johansen.

– Føler seg truet

«Ta med kniv og alt hatet du har» var oppfordringen fra en Facebook-bruker like før Mari Boines konsert i Narvik onsdag kveld.

– Jeg oppfattet det mer eller mindre som en trussel. Jeg har aldri opplevd noe lignende i løpet av hele min karriere, sier Boine til iTromsø .

Få timer før konserten opplevde Boine å bli tagget i statusfeltet til en Facebook-bruker. Taggingen gjør at man automatisk får beskjed, og det var på den måten Boine oppdaget innlegget.

– Det er tydeligvis blitt slik at man kan lire av seg hva som helst om samer. Jeg ble sjokkert av det de hadde skrevet, sier Boine.

Risikerer å bli misforstått ved anmeldelse

Siri Gaski ved Universitetet i Tromsø sier slike saker er vanskelig å anmelde.

– Man kan politianmelde, men da klager folk på at man er hårsår. Problemet med å være same og mene noe, er at man blir tolket feil i verste mening uansett hva man sier, forklarer Gaski til Nordnytt.

Mari Boine er nå på en en måneds lang turne som skal avsluttes i Tromsø fredag.Korte nyheter

 • Klima- og miljøministeren overrasket av at fiskere får fiske laks på grensestrekningen av Tanaelva

  Det har ikke vært lov å fiske etter laks i Tanaelven på fire år.

  Men nå har finske myndigheter gitt dispensasjon til 15 organisasjoner og lag til å fiske etter laksen på finsk side av Tanaelva.

  Det reagerer klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen på.

  – Det er svært lite laks i Tanavassdraget, og jeg er bekymret for bestandene. Vi kan ikke tillate fiske når tilstanden til bestandene er så dårlig som den er nå. Det vil i så fall ødelegge for fremtidige generasjoners mulighet til å fiske i elven, sier Eriksen til NRK.

  Det er noe av grunnen for at norske og finske myndigheter valgte å stenge laksefisket, forteller han.

  – Derfor er jeg overrasket over å bli gjort kjent med at det er gitt dispensasjon til å fiske i grenseelva på finsk side, uten at prosedyrene er fulgt. Dette vil vi følge opp med finske myndigheter, sier klima- og miljøministeren.

  Fiskefellen i Tana elven

  Finlenderne får fiske laks på sin side av Tanavassdraget, mens det på norsk side er forbudt

  Miljødirektoratet har avslått en søknad om laksefiske og sier det ikke er nok laks i Tana. Styremedlem i Tanavassdragets Fiskeforvaltning raser mot myndighetene.

 • Trafikkuhell i Tromsø sentrum

  En politipatrulje har torsdag ettermiddag kommet over et trafikkuhell i Tromsø sentrum. En buss har kollidert med et busskur, og det er kun materielle skader.

  Det melder Troms politidistrikt på X.

  Tre kvarter etter den første meldinga kom, opplyser politiet at de har gjennomført innledende etterforskningsskritt og videoovervåking. Det skal ikke være mistanke om ruspåvirket kjøring.

  Bydrift er også på stedet for å gjøre sikringstiltak av busskuret.