Hopp til innhold

Satser på et gjennombrudd

Intrigue-vokalist Kai Somby håper at et økt fokus på bandet den nærmeste tiden skal gi flere konsertoppdrag på de store festivalscenene i Norge.

Video Kai Somby: Ny EP og Charterfeber

I dag gis Intrigues nye EP "Čáppa nieida" ut. I morgen er det premiere på TV3s reality-serie "Charterfeber", der Intrigue har en sentral rolle.

– Vi har på en måte store forventninger til 2011. I år jobber vi hardt etter en plan som ble lagt i fjor. Dette håper vi på skal gi oss flere spillejobber og så håper vi at CD-platene våre skal selge godt, sier Intrigue-vokalist Kai Somby.

– Både kjent og nytt

Kai Somby

Vokalist Kai Somby og resten av Intrigue er for tiden inne i en travel tid.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

EPen "Čáppa nieida" (Vakker jente) inneholder de fire låtene "Čáppa nieida", "Goahtoeanan" (Hjemplass), "Álás" (Naken) og "Girdilin" (Jeg fløy). Intrigue-fansen vil i den nye plata få både låter som minner om det de er vant til og en ny og friskere musikkstil.

– På EPen kjører vi på noe vi kaller for Heavyjoik-konseptet. Dette er musikk som folk er vant til å høre på våre konserter og som vi kaller for Heavyjoik-stilen. To av låtene på EPen er i denne stilen ("Čáppa nieida" og "Goahtoeanan"), men de to andre ("Álás" og "Girdilin") er mer nye og friske - en helt annen stil enn det man er vant til å høre fra Intrigue, forklarer Kai Somby.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Intrigue

INTRIGUE: Øyvind Karlsen (trommer), Frank Rasmus (bass), Kai Somby (vokal), Tore Skoglund (gitar) og Geir Karikoski (gitar).

Foto: Knut Aaserud / Pressebilde

Musikkstilen Intrigue-vokalisten snakker om, heavyjoik, er en egen stilart innen heavy- eller hardrock-sjangeren utviklet av karasjokbandet gjennom mer enn 20 år . I 2002 ga Intrigue ut EPen "Heavyjoik", som ga dem Gullplate for mer enn 8.000 solgte eksemplarer.

Kai Somby sier at grunnen til det lille stilskiftet i noe av det nye låtmaterialet er at medlemmene i gruppa er gamle heavyrockere som ønsker å spille også andre ting enn bare heavyjoik.

Videoinnspilling på Charterfeber

I fjor høst reiste Mikkel Gaup, hans datter Maiken og Intrigue-guttene til Ibiza for å spille inn en musikkvideo til bandets nye låt "Čáppa nieida". Maiken Gaup er tidligere Frøken Norge-deltaker og spiller den kvinnelige hovedrollen i musikkvideoen.

I morgen kveld er det premiere på TV3 sin reality-serie "Charterfeber" , der vi får se hvordan det gikk med videoinnspillingen.

Charterfeber, Intrigue og Mikkel Gaup

En scene fra innspillingen av Intrigues nye musikkvideo.

Foto: TV3

– Dette blir det veldig spennende TV av, fordi i steder for at vi bare går ut for å spise middag, går rundt og ser på suvernirsjapper og sånt, så er vi inne i en konstant kretiv prosess. Vi kommer ned uten et ferdig manus. Vi er nødt til å jobbe knallhardt for å få manuset ferdig og ting skjærer seg egentlig neste hele tiden, forklarer Kai Somby.

Intrigues nye musikkvideo er den første regissørjobben Mikkel Gaup har påtatt seg etter at han begynte å jobbe som regissør.

– Han er en veldig flink regissør. Veldig god på bilder og flink til å ha dialog med de han samarbeider med. Det er veldig viktig. Her var det jeg som skrev manus og jeg er veldig bestemt på hvordan jeg vil ha ting, men vi klarte lett å kompromisse hvis det oppsto faglige uenigheter, forklarer Kai Somby.

Korte nyheter

  • Tilbyr gratis helsekontroll

    Les på lulesamisk.

    Du som bor i Hamarøy kommune og er mellom 40 og 79 år, kan nå få en helsekontroll uten å betale for det.

    29. april startet Saminor 3-undersøkelsen i Hamarøy kommune, og varer fram til 14. mai.

    Alle som deltar får tilbakemelding på blant annet blodtrykk og om de er i faresonen for å utvikle diabetes. Kommunen får ikke vite noe om helsen til enkeltpersoner.

    – Et veldig godt tilbud jeg håper alle takker ja til, sier kommuneoverlege Elisabeth Richter i en pressemelding på kommunens nettside.

    – Vi får en anonym oppsummering av resultatene etterpå. Det er nyttig når vi skal planlegge helsetjenester i årene som kommer. Jo flere som deltar, jo bedre rapport får vi, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i pressemeldingen.

    Kommunen tilbyr gratis buss til helsesjekken på Storjord, der Saminor har etablert en midlertidig helsestasjon.

    Femti kommuner er med i Saminor 3. For første gang i Norge skal en befolkningsundersøkelse også forsøke å kartlegge hvordan fornorskningspolitikk og andre verdenskrig påvirker helsa vår i dag.

  • Melder seg inn i Norske kjernekraftkommuner

    Norske kjernekraftkommuner (NKK) har invitert samtlige fylkeskommuner og kommuner i landet til å bli medlem av organisasjonen. I den forbindelse bes det også om at kommuner legger frem sak til politisk behandling der det tas stilling til medlemskap.

    Kommunestyret i Hamarøy vedtok i dag med 15 mot to stemmer å melde seg inn i NKK og betale årskontingent tilsvarende 20 000 kr for 2024 for å tilegne seg mer informasjon om kjernekraft.

    Ordfører Britt Kristoffersen Løksa er skeptisk til vindkraftutbygging, og mener at det er arealkrevende og har mange potensielle konflikter, blant annet med reindrift og fugleliv, og mener kommunen bør utforske mulighetene med kjernekraft.

    – Begrunnelsen for min del er at kjernekraft er umodent, men det å delta i norske kjernekraftkommuner synes som en meget god mulighet til å være med og påvirke politikken og tilrettelegging av regelverk for noe som potensielt kan komme å være aktuelt i framtida, sa Løksa under kommunestyret.

    Per-Elling Braseth Ellingsen (SV), som stemte i mot, mener det blir et påskudd for å unngå å se på alternative løsninger som energieffektivisering, som sol og vind.

    – Norge som land har ingen store fordeler utover thoriumforekomster til å drive med kjernekraft. I hvert fall ingen fordeler når det gjelder vann og elver, og det som trengs til kjøling for kjernekraft. Jeg ser ikke noen grunn til å bruke 20 000 eller 10 000 kroner på å være med på dette. Heller bruke de pengene på andre områder hvor vi har komparative fortrinn, som vannkraft, vindkraft, og bølgekraft for den saks skyld.

    Organisasjonen NKK etableres formelt under årsmøtet 31. mai 2024. Ordfører deltar på vegne av Hamarøy kommune.

  • Svensk gruveprosjekt kan bli strategisk EU-projekt

    Loga sámegillii.

    Gruveselskapet Blulake Minerals vil gjøre gruveprosjektet Rönnbäcken til et strategisk EU-prosjekt.

    Bluelake Mineral har tre utvinningstillatelser vest for Tärna, i Sverige. Selskapet vil satse mest på utvinning av nikkel og kobolt.

    Begge stoffene brukes til batterier og mineraler, og står på EUs nye kritiske og strategiske liste, som er en liste mineraler som EU beregner som mineraler verden vil trenge i tiden som kommer.

    Selskapet regner med å få langt raskere saksbehandling dersom prosjektet er et strategisk EU-prosjekt.

    Naturvernforbundet i Sverige frykter at gruvene vil få store konsekvenser for naturen. Det skriver SVT Sápmi.

    Landskap fra en fjelltopp med innsjø i bakgrunnen. Grantrær i fjellsida ned mot vannet.
    Foto: SR sameradion