Hopp til innhold

20 år med heavyjoik

– Heavyjoik har vært samlende for Finnmark, mener vokalist Kai Somby.

Intrigue
Foto: Pressefoto

Heavyjoikbandet "Intrigue" er 20 år. Det markeres med jubileumskonsert til helga og i tiden som kommer; plateutgivelser.

– Vi har samla alle de som har spilt med Intrigue, til et ti manns stort band. Det blir veldig gøy å se guttan igjen, synes vokalist Kai Somby.

Intrigue og Kai Somby der de trives best; på scenen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kronologisk

Intrigue vil gå kronologisk gjennom repertoaret fra de siste 20 årene. Det blir mye gammelt, kjent og kjært. Konserten vil vare i cirka to timer.

– Noen låter har ikke vært spilt siden midten av 90-tallet, så det skal bli artig å spille dem igjen, sier heavyjoik-vokalisten.

– Hvordan kan du oppsummere disse 20 årene?

– Det har vært gøy, og det er fortsatt gøy. Det har vært interessant å se hvordan ting har forandra seg i Finnmark. Før i tiden var det vanseklig å få jobber ute på kysten. Men etterhvert har det blitt mye roligere. Finnmark har blitt ett. Og det er alltid god stemning når vi spiller.

Særlig på kysten

Paradoksalt nok er det ifølge Somby spesielt kystbefolkningen som liker heavyjoik.

– Det var egentlig der det begynte å skje. Vi spilte på mc-treff i Alta, hvor det kom tilreisende fra både Nordland og Troms. Det var på begynnelsen av 90-tallet. Og så begynte ting å skje - de tok musikken vår utover.

Intrigue spiller ikke så mye lenger. Det blir 10-15 jobber i løpet av året. Og bandet øver sammen ei helg i året.

Tre plater

– Men i tiden fremover blir det travelt. Vi skal nemlig ut med tre plater. Så får vi se om vi klarer å få dem alle ut i 2010.

Den første plata er en med fire låter (EP) som skal ut over nyttår. Deretter skal plata fra 1994 (Intrigue) pusses opp og gis ut igjen. Så skal Intrigue jobbe med ny plate.

– Vi begynte med å lage en metallinspirert versjon av Orbina/Captian Morgan. Vi lagde et par låter som fungerte fint. Vi hadde ikke noen plan om å gi ut plate. Plata i 2002 kom fordi folk ba om det!

Ikke kulturkrasj

Det er ikke så mange band som spiller heavyjoik, men det er fortsatt veldig popoulært. Når Intrigue spiller, er det fulle hus. Somby synes de er priviligerte.

– Det at vi har spilt heavyjoik har skapt oppmerksomhet for samisk musikk i visse miljøer. Jeg føler ikke at det har vært kulturkrasj. Jeg tror heller musikken vår virker samlende for folk. Og det er gøy!

Jubileumskonsert

Fredag blir det jubileumskonsert på samfunnshuset i Karasjok.

– Det er ei fin helg. Mange har kommet hjem til jul, og jeg tror det kommer mye folk. Jeg håper det i alle fall. Ønsker alle velkommen! avslutter Kai Somby.

Intrigue:

Nåværende medlemmer:

Kai Somby - Lead Vocal
Tore Skoglund - Guitar
Geir Karikoski - Guitar
Frank Rasmus - Bass, Guitar
Øyvind Karlsen – Drums

Tidligere medlemmer som er med på jubileumskonserten:

Steve Strømeng - Keyboard
Knut E. Bakkevold - Guitar
Knut Skoglund - Drums
Bengt Roger Kåven - Bass
Ove Skollevoll - Bass

Mer om Intrigue:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.