Spiller inn musikkvideo på Ibiza

Mikkel Gaup regisserer musikkvideo for de samiske heavyjoikerne i Intrigue.

Mikkel Gaup.

Mikkel Gaup debuterer nå som musikkvideo-regissør. Her avbildet i franske Cannes for to år siden.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Intrigue

Det samiske bandet Intrigue som ble dannet i 1989, spiller inn musikkvideo i langt mer varmere strøk enn bandet er vant til.

Foto: Pressefoto

Det er nettutgaven av Dagbladet som melder at den samiske filmskuespilleren Mikkel Gaup (42) nå for første gang skal prøve seg som musikkvideoregissør.

– Man kan i hvert fall ikke forvente seg reinsdyr og nordlys og det der, sier Mikkel Gaup, som har jobbet med planene til den samiske musikkvideoen en stund.

Musikkvideoregissøren er ellers taus om hva som vil være temaet i videoen.

Spiller inn på Ibiza

Ifølge Dagbladet.no reiser Mikkel Gaup i dag til Ibiza, som er en øy i Middelhavet. Med seg har han modelldatteren Maiken Gaup (19) og det samiske heavyjoikbandet Intrigue fra Karasjok. Gaups datter, som er tidligere Frøken Norge-deltaker, spiller den kvinnelige hovedrollen i musikkvideoen.

– Jeg har bestandig hatt lyst til å gjøre noe med samisk musikk, og å få lov til å være med å jobbe med Intrigue er kjempestort. De er hardtslående og hardtspillende gutter på mange måter, sier Mikkel Gaup.

– Samisk identitet viktig

Låten som skal spilles inn heter «Čáppa Nieida» og handler om en pen jente som venter på kjæresten sin. Sangen ble opprinnelig spilt på en Nils Aslak Valkeapää-plate fra 1968, som heavyjoikerne i Intrigue nå har rocket den opp litt.

– Vi er jo et arktisk band, og den samiske identiteten er veldig viktig for oss, men vi tror det kan bli en veldig spennende kontrast å spille inn musikkvideoen på Ibiza, sier vokalist Kai Somby i Intrigue.

Om modelldatteren til regissør Mikkel Gaup sier Kai Somby følgende:

– Hun har samiske trekk med høye kinnbein, så det tror vi blir veldig kult.

Mikkel Gaup og datteren Maiken Gaup

Mikkel Gaup her sammen med datteren Maiken Gaup avbildet etter en TV-sending av TV2-programmet 'Skal vi danse' der Mikkel Gaup deltok i 2008.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Korte nyheter

 • Viesádijt gåhttju ságajda suohkanav hábbmitjit

  – Suohkana viesáda má ietja dán bargguj oassálassti åvddånahttemulmijt biedjat, ja dåjmajt åvddånbuktet dán sebrudakoassepládnaj. Dan diehti li viesáda árvvalusá ájnnasa. Dav tjállá Hábmera suohkan næhttabielen, ja gåhttju viesádijt álmmuktjåhkanibmáj. Dajna li viesáda maŋen sebrudakplánav hábbmimin. Suohkan gåhttju viesádijt rabás mielajn boahtet oassálastátjit. Tjåhkanibme l Ulvsvágen 26. biejve dán máno. Koronadåjma dal tjåhkanimen bærrájgåtseduvvi, valla jus e aktak sidá jalik máhte boahtet, de tjåhkanibme strijmmiduvvá.

  Hábmera suohkan - Hamarøy kommune
  Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
 • Stor betydning for ekstra penger til samiske barnehager

  Sametingsrådet øker satsene for samiskspråklig kompetanse i tilskuddsordning for samiske barnehager og avdelinger. Sámetingsrådet gir 16 000 kroner ekstra for inntil to samiskespråklige ansatte. I tillegg øker de etableringstilskuddet med 200 000 kroner innen tilskuddsordningen Tilskudd til prosjekter og utviklingsarbeid.

  – Vi styrker innsatsen for rekruttering og samisk språk i samiske barnehager, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen.

  For den samiske barnehagen i Hamarøy, Vuonak mánájåroj, kommer dette godt med for å kunne satse på språkprosjekter de har ønsket. Barnehagen, som oversatt til norsk bærer navnet "Fra fjorden", ønsker å jobbe med et større prosjekt om fiske og havet.

  – Det har en veldig stor betydning og er veldig gledelig, sier barnehagestyrer Charlotte Paulsen om Sametingets ekstrabevilgning.

  Les på lulesamisk her.