Hopp til innhold

Midt i en krangel om barregninger

Heavyjoik-bandet Intrigue har havnet midt i en krangel i kjølvannet av årets markering av Samefolkets dag i Bodø. Krangelen handler om en barregning på 13.000 kroner.

Intrigue

Intrigue er kjent for å være et bra live-band.

Foto: Dan Robert Larsen

– En del av pengene som ble bevilget til årets arrangement ble brukt til alkohol, og det uten min velsignelse. Det var en annen person i klubben som tok et valg og brukte da 13.083 kroner på alkohol. Det er noe vi i klubben ikke godtar hverken nå eller i fremtiden, forteller formann Trohn Schølberg-Gamnes i Bodø Same Club til NRK Sámi Radio.Samefeiring i Bodø

Det samiske flagget
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I forbindelse med markeringen av Samefolkets dag 6. februar i år var klubben med på å arrangere Samisk uke i Bodø. Denne uka var det både reinkappkjøring, samisk mat, seminar, utstillinger og heavyjoik med karasjokbandet Intrigue på plakaten. Klubben har vært i spissen for markeringen av Samefolkets dag i byen i ti år.

Det er andre gang Samisk uke i Bodø ble arrangert. Bodø Same Club har i avviklingen av uka et samarbeid med Bodø kommune, Nordland fylkeskommune, Den norske kirke, Høgskolen i Nordland, Salten museum og Norsk luftfartsmuseum.

Budsjettrammen for årets arrangement var 220.000 kroner. Av dette ble 210.000 dekket inn med offentlig støtte og sponsormidler, mens 10.000 kroner kom inn som inntekter fra konserten med Intrigue.

– Samekonsulenten spanderte på Intrigue

Både arrangørene og publikum i Bodø var storfornøyd med Intrigue-konserten. Bandet har likevel, som en uskyldig tredjepart, havnet midt i denne krangelen.

Trohn Schølberg-Gamnes

Formann Trohn Schølberg-Gamnes i Bodø Same Club.

Foto: Ingrid Danielsen

– Dette skjedde i forbindelse med konserten på Rock Cafè. Jeg var selv ikke tilstede, fordi jeg hadde gått fem timer hver dag hele uka ute på jordene her med reinkjøring for barnehagene. Så jeg var faktisk så sliten at når den fredagen kom, men jeg har hørt av andre at her ble det faktisk delt ut bonger slik at de bare kunne hente seg drikke. Og 13.083 kroner, det er jo en god del drikke, sier Schølberg-Gamnes sarkastisk.

Personen som tok på seg spanderbuksene denne kvelden er ingen hvem som helst i Nordland, men fylkets samekonsulent Per-Inge Finnesen.

– Det stemmer det, og det synes jo jeg er ekstra beklagelig at en slik mann kan finne på noe slikt som dette. Han burde jo vite at man ikke kan bruke midler som man får i fra fylkeskommunen eller Sametinget til alkohol, understreker Schølberg-Gamnes.

Han burde jo vite at man ikke kan bruke midler som man får i fra fylkeskommunen eller Sametinget til alkohol.

Trohn Schølberg-Gamnes

– Ikke sånn overvettes mer enn normalt

Samekonsulent Per-Inge Finnesen i Nordland fylkeskommune sier at han ikke helt kjenner seg igjen når det gjelder virkelighetsbeskrivelsen til Schølberg-Gamnes.

Per-Inge Finnesen

Samekonsulent Per-Inge Finnesen.

Foto: Nordland fylkeskommune

– Nei, hva skal man si? Vi arrangerte konserten med Intrigue på Rock Cafè og det han sikter til, jeg vet ikke hvor mye det var i alkoholregninger fordi jeg ikke husker tallene. Jeg husker ikke fakturaen, men det er nok ikke bare alkohol i det tallet som han refererer til. Det er blant annet mat og sånne ting som bandet skal ha backstage, forklarer Finnesen.

Schølberg-Gamnes opplyser at det er en egen regning på middagen Intrigue fikk servert i forbindelse med konserten i Bodø. Denne var på 5.127 kroner. I regningen på 13.083 kroner er det snakk om rene alkoholutgifter.

Jeg husker ikke detaljene på det regnskapet der, så det må jeg eventuelt undersøke nærmere. Det jeg husker til nå er at han har nevnt disse greiene tidligere til meg, sier Finnesen.

Er det noe sannhetsgehalt i det hele tatt i det han sier?

– Det kan hende vi kan ha tatt for mye alkohol på den regninga. Det kan være at det er litt mer enn normalt, men jeg tror ikke det er sånn overvettes mer enn normalt. Så jeg husker ikke om det var 13.000 på den fakturaen, sier Finnesen.

Samekonsulenten i Nordland fylkeskommune forklarer at det han mener med normalt i denne sammenhengen er to alkoholenheter per person.

Det kan være at det er litt mer enn normalt, men jeg tror ikke det er sånn overvettes mer enn normalt.

Samekonsulent Per-Inge Finnesen

Alkohol i raideren

Intrigue

Gitarist Tore Skoglund i Intrigue.

Foto: Sigve Nedredal

Gitarist Tore Skoglund har ansvaret for det finansielle og praktiske i forbindelse med Intrigue sine konserter og turneer. Han bekrefter ovenfor NRK Sámi Radio at en viss mengde alkohol backstage er en del av raideren deres, det vil si lista over ting som skal være på plass før, under og etter konserten.

– 13.083 kroner høres mye ut. I vår raider var det nok ikke noe krav om så mye alkohol, som det kan virke som her. Jeg kan heller ikke huske at det ble delt ut bonger, sier Skoglund.

Vokalist Kai Somby i Intrigue sier at han ikke føler noe særlig behov for å si noe om denne saka.

– Vi hadde en fin konsert der og ble tatt godt imot av arrangørene og publikum. Ellers er det vel ikke stort mer å si om det, svarer Kai Somby.

Per-Inge Finnesen mener å tro at raideren til Intrigue også er med i dette beløpet på 13.083 kroner, men han er ikke helt sikker.

Men var det slike bonger at man bare kunne hente seg alkohol der nesten i hytt og vær?

– Det var ikke sånne bonger som gjorde at du bare kunne hente i hytt og vær. Da tror jeg nok Trohn Schølberg-Gamnes er feilinformert. Det var enkelte gjester som fikk noen alkoholenheter. Det var inviterte gjester, forklarer Finnesen.

Bodø Same Club var med på å starte tradisjonen med feiring av Samefolkets dag i Bodø, men på grunn av denne krangelen om alkoholregninger har de trukket seg fra neste års arrangement.

– Jeg synes ikke noe om at de trekker seg. Det er klart at det i en by som Bodø er behov for aktivitet med samisk profil. Vi ønsker jo høyere aktivitet og vi ønsker flere som har aktivitet. Jo flere som har aktivitet jo bedre, mener samekonsulent Per-Inge Finnesen.

Korte nyheter

 • Ruoŧa rávdu oažžu suodjaluvvon geográfalaš nammadeami EU:s

  Dál oažžu Ruoŧa rávdu suodjaluvvon geográfalaš nammadeami EU:s.

  EU lea merken nu gohčoduvvon Lappi rávddu Ruoŧas suodjaluvvon, guvlui čadnojuvvon borramuššan. Nammadeapmi ja mearka dárkkuha dan, ahte rávddus lea alla kvalitehta.

  Rávddut šaddaduvvojit Arjeplogsa, Árvidsjávrri, Lycksele, Vilhelmina ja Åsele duottarčázádagain ja maiddái Malå suohkanis.

  Rávdu lea dál dovddus suodjaluvvon buktagiid gaskkas, nugo mat šampanja ja parmesanavuostá, čállá Ruoŧa Livsmedelsverket.

 • Guovžžat laskan Anára ja Bahčaveaji guovllus

  Suoma meahcce- ráđđehus lea jagiid čuvvon guovžžaid meari Anára ja Bahčaveaiguovllus.

  Dál leat guovllus 22 guovžža, almmustahttojuvvon dieđuid mielde.

  Dat lea logi eanet maid ovddeš dutkamušain leat gávdnan. Guovžžaid meari leat dutkan čoaggimin guolgaduhkuid, čállá Meahciráđđehus dieđáhusas.

  Hannbjørn besøker hårfelle i Pasvikdalen sommeren 2023.
  Foto: Viltkamera / Jan Helmer Olsen
 • Temperatuvraolahusa Svalbárddas

  Geassemánus mihtidii mihtidanstašuvdna Svalbárdda girdišiljus alimus gaskamearálaš temperatuvrra dan rájes go registreremat álge measta 50 jagi áigi.

  Geassemánus registrerii mihtidanstašuvnna gaskamearálaš temperatuvrra 6,1 gráda. Dat lea 2,5 gráda badjel dan mii lea dábálaš ja lieggaseamos geassemánnu mii lea registrerejuvvon mihtidanstašuvnnas, čállá Svalbardposten.

  – Dat leat duođaš logut, lohká meteorologalaš konsuleanta Torgeir Mørk girdišiljus.

  Lea son gii lea addán dálkestatistihka mii čájeha temperatuvrra rievdama.

  Boares rekorda 2022 rájes lei 6,0 gráda.

  Longyearbyen, Svalbard
  Foto: Aslaug Elisabeth Høgsæt Aarsæther / NRK