Hopp til innhold

Håp for pitesamisken?

Det pitesamiske språket er svært truet. Bare 25-30 personer behersker det i dag. Og det finnes verken ordbok eller ortogrtafi man kan støtte seg til.

Peter Steggo er vel det man må kalle forsiktig optimist når det gjelder det pitesamiske språket
Foto: Sander Andersen / NRK


Et fåtall behersker det samiske språket pitesamisk som i hovedsak prates i Arjeplog og Arvidsjaur kommuner i Sverige. På norsk side av grensen er det ingen som behersker språket.

Motvind


Det pitesamiske språket er under revitalisering, men det kjennes som ildsjelene ror i motvind.
Noen kurs har vært arrangert og pitesamiske ord er under innsamling. Det finnes ingen lærebøker i pitesamisk, og bare et fåtall bryr seg virkelig om språket. Men de få som bryr seg er noen skikkelige ildsjeler som stort sett på frivillig basis arbeider for å få språket revitalisert.

Deriblant er det pitesamiske senteret Duoddara Ráfe i Beiarn i Nordland en spydspiss for å bevare det som er igjen av pitesamisken, og for å revitalisere språket.

Optimist - tross alt

Peter Steggo er ansatt i Arvidsjaur kommune i Sverige som koordinator for alt som har med samisk å gjøre. Også det pitesamiske språket. Steggo forteller at pitesamisk høres i dag for det meste i Arvidsjaur og Arjeplog kommuner, men at det arbeides for at flere skal få muligheten til å kunne lære det.

Til tross for dystre spådommer for samisk generelt, og pitesamisk spesielt, er Steggo likevel optimist.

– Det er flere som nå vil lære språket, og det er jo bra. Men unge og barn er jo de som kan det minst, og det er der behovet er størst. I tillegg må vi få ei oppegående ordbok og lærebøker. Ellers stagnerer vi, sier Steggo som har lært seg pitesamisk i voksen alder.

I Beiarn i Nordland har det ved et par tilfeller vært arrangert kurs i pitesamisk. Steggo må bare tro at det går an å revitalisere pitesamisken også her, selv om ingen kan det i dag.

Lulesamisk til hjelp

Rundt 5.000 pitesamiske ord er samlet inn. Prosjektet fortsetter, og målet er å lage ei ordbok ut av dette. Men om den noen gang kommer ut i bokform, eller bare som nettutgave avhenger av pengestøtte til prosjektet.

Peter Steggo ser på muligheten å anvende lulesamiske bøker til den pitesamiske opplæringen siden disse to språkene er såpass like.

– De som jobber med de pitesamiske prosjektene i dag anvender lulesamiske bøker, og prøver derigjennom å finne ord og uttrykk. De fleste ord er like, men likevel finnes mange særlige pitesamiske ord, og uttalelsene er jo forskjellige også. Derfor er det behov for en egen pitesamisk ordbok og egne pitesamiske lærebøker.

Det pitesamsike skriftspråket er ikke utviklet. Steggo forsøker å skrive pitesamisk, men har ingen godkjent ortografi å støtte seg til. Derfor anvender han mye lulesamisk eller også nordsamisk i sin skriftlige kommunikasjon.

Gjøres noe - NÅ!


Til tross for at så få kan pitesamisk tror Peter Steggo det pitesamiske språket overlever, men da må det gjøres noe nå.


-Man må få vekt interessen for det pitesamsike språket, og på den måten tror jeg at språket får sin renessanse.

Korte nyheter

 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

 • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

  NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

  Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

  Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

  Maren Benedicte Nystad Storslett
  Foto: Malene Gaino Buljo / NRK