– Kan hende at det ligger lignende «bomber» andre steder

Det er svært skremmende når slike hendelser som dette forekommer, sier leder av arktisk og miljøavdeling i Samerådet, Gunn-Britt Retter.

rein som har dødd av miltbrann

Opp til 2300 rein har dødd av miltbrann-epidemien.

Foto: AP/Reuters

En 12-åring er død, minst 72 mennesker er innlagt på sykehus og opp til 2300 reinsdyr er omkommet i miltbrann-utbruddet i nordvest-Russland. Det skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

– Veldig skremmende

Leder av arktisk og miljøavdelinga i Samerådet, Gunn-Britt Retter sier det er veldig skremmende når denne type bakterier, som var forsvunnet i dette området for lenge siden, våkner til liv igjen når permafrosten tiner.

Gunn-Britt Retter

Leder av arktisk og miljøavdeling i Samerådet, Gunn-Britt Retter.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det er svært skremmende når slike hendelser som dette forekommer når permafrosten smelter. Det er en langt verre konsekvens enn det vi hadde forestilt for oss, selv om vi har påpekt at tining av permafrosten og utslipp av den naturlige metangassen påvirker klimasystemet.

Samerådet var ikke forberedt på dette

Retter legger også til at Samerådet ikke hadde forventet at den type bakterier skulle vekkes til liv igjen, men at de visste at klimagasser vil løses ut når permafrosten smelter.

Samerådet har i sitt arbeid satt fokus på at myndighetene må legge til rette for å redusere utslipp av CO2 og andre klimagasser fra produksjon og forbruk.

– Metangass for eksempel, er en naturlig gass som allerede finnes i naturen og som løses ut når permafrosten smelter. Det er en naturlig prosess. Dersom verden skal klare å håndtere det som skjer, så må vi mennesker redusere utslippet av gasser slik at det ikke blir en dobbelteffekt for det globale miljøet, sier Retter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Befolkning må evakuere pga miltbrann

Myndighetene har begynt å evakuere folk fra området.

Foto: AP/Reuters

Må sjekke andre steder

Leder av arktisk miljøavdeling i Samerådet sier også at heretter må de sjekke om det er andre steder dette kan skje nå som permafrosten smelter.

– Hva vet vi, kan hende at det ligger lignende «bomber» som fører til sykdommer andre steder, skjult i isen og permafrosten.