Hvitt pulver funnet i brev til regjeringen

Fire personer er sjekket av helsepersonell etter at et brev med hvitt pulver ble funnet i Helse- og omsorgsdepartementet i ettermiddag.

Brev med hvitt pulver ga alarm i Helsedepartementet

Brev med hvitt pulver ga alarm i Helsedepartementet i ettermiddag.

Foto: Gunnhild Viken / NRK

Fire personer som hadde vært i nærheten av brevet med hvitt pulver, ble rutinemessig sjekket av leger i Helse- og omsorgsdepartementet.

- Ingen av dem kjenner seg uvel eller ser ut til å ha blitt dårlige etter å ha vært i kontakt med brevet, sier operasjonsleder i Oslo-politiet, André Kråkenes, til NRK.no.

Politiet har sikret seg brevet med det mystiske pulveret.

Til Folkehelseinstituttet

- Brevet vil nå bli sendt videre til Folkehelseinstituttet for analyse, sier Kråkenes.

Det er foreløpig usikkert hva slags type pulver det er snakk om, Brevet med pulveret har ifølge politiet vært i departementets lokaler siden klokken 10 fredag morgen, skriver VG Nett.

– Alle her har det bra, forsikrer seniorrådgiver Finn O. Nyquist i Helsedepartementet.

Han bekrefter at ingen av de som har vært i kontakt med brevet, har vist tegn til ubehag. Politiet tror derfor det ikke er farlig, men tar ingen sjanser.

- Det kan ha vært mel, sier operasjonsleder Kråkenes.

Det er ikke klart hvor brevet kommer fra, eller hvem det var adressert til. Politiet ble varslet av regjeringsvaktene klokken 15. Også brannvesenet med røykdykkere ble tilkalt da brevet ble funnet.

Hvitt pulver i terrorangrep

Alarmen går hver gang det blir oppdaget brev med hvitt pulver, fordi miltbrann-bakterier i form av hvitt pulver har vært brukt i terroraksjoner, blant annet i USA.

Miltbrannbakterier, også kalt antrax, har potensial som biologisk stridsmiddel. De som smittes av bakterien, dør hvis de ikke får behandling.

Miltbrann forekommer hos dyr over store deler av verden, en sjelden gang bryter sykdommen ut hos storfe i Norge. Den er svært smittsom, også til mennesker.

Ingen døde på 80 år

Det siste dødsfallet hos mennesker som skyldtes miltbrannbakterier her i landet, ble registrert på 1930-tallet.

Etter at brev med miltbrannpulver ble sendt til en rekke adresser i USA etter terror-angrepet 11. september 2001, har det vært en rekke tilfeller der folk har sendt brev med hvitt, men ufarlig pulver som en trussel eller som en dårlig spøk.

SISTE NYTT

Siste meldinger