NRK Meny
Normal

12-åring død etter miltbrann-utbrudd i nordvest-Russland

En 12 år gammel gutt er ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS omkommet etter å ha blitt smittet av antrax på Jamal-halvøya i nordvest-Russland.

Laster kart, vennligst vent...

ALVORLIG. En tenåringsgutt har mistet livet etter et miltbrann-utbrudd i nordvest-Russland. Ifølge russiske medier skal det ikke være fare for at utbruddet sprer seg videre fra Jamal-Nenets, hvor det har oppstått.

Så langt har russiske myndigheter stadfestet at åtte mennesker er smittet av sykdommen.

Det var forrige uke det ble kjent at reingjetere i regionen Jamal-Nenets ble evakuert som følge av sykdomsutbruddet. Allerede da skal 1200 rein ha død som følge av utbruddet, og et omfattende vaksinasjonsprogram er igangsatt.

Tror de har lokalisert utbrudd

De evakuerte og potensielt syke menneskene har blitt fraktet til sykehus i Salekhard som er administrasjonssentrum i Jamal-Nenets.

Guvernør Dmitrij Kobylkin uttaler til TASS at de tilbyr familien til den 12 år gamle gutten helsehjelp i forbindelse med det tragiske dødsfallet.

Det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti meldte torsdag i forrige uke at myndighetene tror du har lokalisert at utbruddet har startet nær stedet Tarko-Sale fordi det er der man har opplevd de verste tilfellene.

Et større vaksinasjonsprogram er satt i gang på friske reinsdyr i området for å unngå at

Arkivbilde: Rein på tundraen i NAryan-Mar, vest for området som nå er rammet av miltbrann

Rein har pådratt seg miltbrann-smitte på Jamal-halvøya i nordvest-Russland. Her er bilde av rein fra Nenets vest for Jamal. Dyrene på bildet er ikke smittet.

Foto: Thomas Nilsen / Barents Observer

smitten sprer seg, og tar flere liv.

Smeltet tundra kan ha skylden

The Independent Barents Observer siterer regionavisen Oblastnaya Gazeta på at utbruddet kan skyldes smeltende tundra.

Det spekuleres i at beitende reinsdyr har vært i et område som har vært brukt til dyregrav tidligere, og at smeltingen av tundra har gjort at bakteriene har kommet opp til overflaten.

Ifølge russiske myndigheter er dette en svært uvanlig situasjon. Ikke siden 1941 har det vært påvist miltbrann blant mennesker eller dyr i regionen.

I Norge har det ifølge Store medisinske leksikon ikke vært noen utbrudd av miltbrann siden 1930-tallet. Antibiotika har god effekt på sykdommen. Vanligvis tar det mellomèn til fem dager før man merker at man er smittet ifølge Folkehelseinstituttet. Ifølge det internasjonale varslingsstedet for sykdomsutbrudd ProMED-mail er 40 personer innlagt på sykehus så langt.