Gollegiella-språkprisen utdelt

Den samiske språkprisen Gollegiella går til Utsjok sameforening og en svensk lærer i umesamisk.

Den nordiske samiske språkprisen "Gollegiella" ble delt ut i Helsinki onsdag til to mottakere som har gjort en stor innsats for det samiske språket.

Prisen deles

Prisen på 12 500 euro blir delt mellom Utsjok sameforening Sámi Siida og lærer i umesamisk og språkarbeider Henrik Barruk.

Henrik Barruk

Lærer i umesamisk og språkarbeider Henrik Barruk

Foto: SR Sámi Radio

Prisen ble delt ut av Finlands justisminister Tuija Brax i forbindelse med et møte mellom ministerene med ansvar for samiske spørsmål, og sametingspresidentene. Tilstede var Brax, Norges arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen og Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson samt sametingspresidentene Egil Olli fra Norge, Lars-Anders Baer fra Sverige og Klemetti Näkkäläjärvi fra Finland.

Fremmet samisk

Språkprisen, som deles ut annethvert år, tildeles enkeltpersoner eller organisasjoner i Norge, Sverige, Finland eller Russland for fremme av det samiske språket.

Foreningen Sámi Siida har gjort seg fortjent til prisen gjennom sitt langvarige arbeide for det samiske språket i Utsjok kommune i Finland. Foreningen har medvirket til en forbedret stilling for det samiske språket i Utsjok.

Henrik Barruk fra Sverige har arbeidet i tyve år for det umesamiske språket som holdt på å dø ut i Sverige. Barruk har lenge undervist i umesamisk. Dessuten har han blant annet dokumentert språket og produsert tekster, ordlister og bøyningsmønster for undervisningen i umesamisk.

Prisen ble første gang delt ut i 2004.

Korte nyheter

 • Beklager sammenligningsfeil

  – Valgdirektoratet beklager at det har tatt tid å rette feilen i sammenlikning av partienes oppslutning mot resultatene i 2017, skriver kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen til NRK.

  Det gikk over ni dager fra valgdagen ble avholdt til feilen var rettet fra Valgdirektoratets side.

  Feilen har vært knyttet til ny geografi etter kommune- og regionreformen. Både stortings- og sametingsvalget har vært påvirket.

  Valgdirektoratet har nå generert datagrunnlaget fra 2017 på nytt som gjør at sammenligning fra det forrige valget er korrekt. De understreker samtidig at de faktiske valgresultatene har vært riktige hele tiden og at partienes oppslutning har vært korrekte.

 • Vant pris for beste foto

  Filmskaper i Davás film, Ken Are Bongo fra Kautokeino, stakk nylig av med pris for beste foto i Mexico City Videodance filmfestival. Dette i regi av filmproduksjon med Reinfilm, og regidebutanten, sveitsiske Flavia Devonas Hoffmann. Kortfilmen Human Habitat, handler om en reise med menneskelige følelser i sving, i navigasjon med gruve og oljevirksomheten i Finnmark. Filmen kan streames fra desember, etter at den er blitt vist i alle filmfestivaler først.

 • Ávvir og Ságat mister lesere

  Tall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at 8 av 11 aviser i Finnmark har positive opplagstall i første halvår av 2021 sammenlignet med første halvår i 2020. Ávvir og Ságat er blant to av de tre avisene som synker i opplag. De har mistet henholdsvis 31 og 41 lesere. Finnmarken har økt mest i opplag med 177 nye avislesere.

  Avisbunke, bunke med aviser
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK