Hopp til innhold

– Må tåle spørsmål om engasjement

Oljeminister Ola Borten Moe godtar at kirka engasjerer seg i politiske saker, men han liker det ikke.

Ola Borten Moe

Ola Borten Moe har diskutert tjæresandsprosjektet med representanter for den norske kirke og samisk kirkeråd.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I Alberte, et urfolksområde i Canada, graver det norske oljeselskapet Statoil opp tjæresand som går til oljeproduksjon. Tjæresand-prosjektet er svært omstridt, og urfolket i området har protestert kraftig mot aktivitetene til oljeselskapet.

Deres representanter har blant annet vært i Norge for å fortelle hvordan deres natur og tradisjonelle levemåte utarmes grunnet disse aktivitetene.

Det har blant annet ført til at den norske kirken har engasjert seg i saken.

– Må tåle kritikk

Kirka krever blant annet at den norske regjeringen går inn for å stoppe aktivitetene i Canada da de mener at det bryter med menneskerettighetene.

Men ikke alle liker at kirka engasjerer seg i politiske saker.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier til NRK at også han ønsker en kirke som aktivt deltar i samfunnsdebatten og som på den måten er relevant. Han understreker at det skal være opp til kirka selv å bestemme hvilke saker man engasjerer seg i.

– Men så mener jeg også at dersom man engasjerer seg i åpenbart politiske spørsmål, så må man også følge de politiske spillereglene. Da engasjerer man seg i en stor politisk debatt med de positive og negative sidene som det innebærer for et stort trossamfunn, men det er selvsagt kirkens valg.

– Synes du at det er greit at kirka engasjerer seg i denne saken?

Det er i utgangspunktet kirkas eget valg, men når de først gjør det så må man tåle at det stilles spørsmålstegn ved det, sier statsråden til NRK.

Fortsatt uenige

Representanter for den norske kirke møtte med statsråden på departementet i går. Ola Borten Moe medgir overfor NRK at de ikke er enige i saken, men at de har utvekslet mange viktige synspunkter. Han sier at partene skal føre dialogen videre.

– Vi er enig i at dette er sammensatt spørsmål som fortjener å bli belyst.

– Hva er dere uenige om?

Jeg er ikke enig med den norske kirke når de sier at staten skal kreve at Statoil trekker seg ut av området. Statoil oppfyller de forventningene staten har som eiere. Den norske kirke har jo også solgt sine aksjer i Statoil i protest mot det som selskapet gjør i Canada, og det er en beslutning som jeg er uenig i.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK