NRK Meny
Normal

Frykter for kystfiskerne

Aili Keskitalo frykter at det kjølige arbeidsklimaet mellom Sametinget og regjeringen, kan påvirke anerkjennelsen av samiske fiskerirettigheter.

Aili Keskitalo

Tidligere Sametingspresident Aili Keskitalo tror det blir vanskelig å få gjennomslag for samiske fiskerirettigheter, i det kjølige arbeidklimaet som har oppstått mellom Sametinget og regjeringen

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Sametingsrådet har sagt nei til å delta på fiskeriministerens rundreise i Øst Finnmark denne uken.

Sametingsrådets fiskeritalskvinne Marianne Balto hadde forventet at statsråden også ville ta seg tid til å drøfte Kystfiskeutvalgets innstilling før sluttbehandling i regjeringen, under denne reisen.

  • Les også:

Sametinget kunne fått treffe ministeren i bilen – men takket nei

– Bekymret for utviklingen

NSR-leder og tidligere Sametingspresident Aili Keskitalo, forstår Sametingsrådets frustrasjon. Samtidig frykter hun omfanget av at dette kjølige arbeidsklimaet kommer frem i en kritisk fase for kystfiskerne:

– Det som bekymrer meg med denne saken og hvordan den har utviklet seg; er det at den gir et bilde av hvordan kommunikasjonen og frontene er mellom Sametinget og Fiskeridepartementet.

– Og dét akkurat i en tid hvor vi er i ferd med å sluttføre konsultasjonene om kystfiskeutvalget.

Kan tape en generasjonslang kamp

NSR-lederen frykter den dårlige kommunikasjonen kan påvirke utfallet av en årelang og viktig samisk kampsak:

– Jeg er redd for at hvis dette er klimaet mellom de som skal konsultere, så kan det kanskje fortelle at det er vanskelig å bli enige om den her viktige samiske saken.

Hva skjer om de ikke oppnår enighet?

– Det kan bety at vi ikke får den anerkjennelsen av samiske fiskerirettigheter som vi har sloss for i en generasjon allerede, sier Aili Keskitalo til NRK.

Hør saken på samisk her: