Helse- og omsorgsarbeiderne i Karasjok kommune kunne tjene bedre i sommer enn ellers.
Blant annet mangler det helse- og omsorgspersonell til å ta unna turnusene.
Derfor ga kommunen ekstra høye timelønninger til ansatte over sommeren, utenom lederne.
Det er kjent at Karasjok sliter sterkt. Kommunen mangler personell, har lange saksbehandlingstider og kan ikke dokumentere at saker faktisk har vært saksbehandlet.
850 KRONER TIMEN; Det var betaling i sommerturnusene om personen var spesialsykepleier. Ifølge lønnsavtalen, hadde ansatte lov å jobbe opp til 60 timer i uken, om nødvendig.
– Vi løftet lønningene fordi vi hadde lite folk. Slik fikk vi folk til å dekke sommerturnusene, bekrefter konstituert kommunalleder Annhild Nedrejord.
Slik var timelønningene
Sommeravtalene for helse- og omsorgsarbeiderne, er en slags spesialavtale, som varte i overkant av to måneder, frem til midten av august.
I avtalene går det frem at;
- Spesialsykepleier, jordmor, helsesøster tjener 850,- kroner timen
- Sykepleier tjener 800,- kroner timen
- Helsefagarbeider tjener 700,- kroner timen
- Pleiemedarbeider tjener 600,- kroner timen
I tillegg kommer ulempetillegg som nattarbeid, helge- og helligdagstillegg.
FORVENTER LANGTIDSPLANLEGGING: Leder i Norsk Sykepleierforbund i Finnmark, Elin M. Holmgren sier det i avtalen mellom kommunen og forbundet er en forventning om å evaluere og arbeide for gode bemanningsløsninger på sikt.
Foto: Jan Harald Tomassen / NRK– Dette er et virkemiddel for å få turnusene til å gå opp. Det viktige er å jobbe for gode bemanningsløsninger på sikt, sier leder i Finnmark Sykepleierforbund, Elin Holmgren.
Sykepleierforbundet og Fagforbundet har gått med på avtalen i en begrenset periode, fordi kommunen er i en vanskelig situasjon. Avtalen skal gi kommunen mulighet til å tilby forsvarlig og god nok hjelp til både eldre og syke, og sikre ansatte som må yte ekstra lovlig og forutsigbar arbeidstid.
Det er 14 kommuner og flere sykehus i landet har inngått slike avtaler, fordi de ikke har klart å rekruttere tilstrekkelig med sykepleiere, ifølge Norsk Sykepleierforbund sentralt.
Fylkeslegen: – Alvorlig situasjon
– Det er en alvorlig situasjon i kommunen. Det kan ta par år å rydde opp, konstaterer Fylkeslegen i Tromsø og Finnmark, Anne Grethe Olsen overfor NRK.
RYDDER OPP MED KOMMUNEN: «Fremtidens Karasjok» er et prosjekt som skal få Karasjok på rett kjør igjen. Fylkeslegen skal sammen med Karasjok styrke helse- og omsorgssektoren.
Foto: Marius Fiskum / Marius FiskumKommunens situasjon har vært så prekær at administrasjonen ikke maktet å rydde opp selv.
I sommer fikk Karasjok derfor bevilget 11 millioner kroner fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet i et fremtidsrettet prosjekt for å få kommunen opp av gjørma på sikt.
Denne opprydningen og styrkingen av kommunen skal altså skje hånd i hånd med staten, altså Fylkeslegen, som viser til at prosjektet er viktig.
Sykehjem og botilbud på omsorgsboligene er også sprengfull, og kommunen må gi hjemmehjelpstilbud så godt de kan.
Inntil 60 timers arbeidsuker
Men de spesielle lønnsavtalene i sommer har med andre ord vært spesialavtaler for å fikse på noe av det som var prekært akkurat nå, sommerturnuser.
Ifølge Sykepleierforbundet gjorde avtalene det mulig å arbeide lengre arbeidsdager, inntil 12.5 timer, og slik dekke bemanningsbehovet uten å være nødt til å beordre til overtid.
Avtalen har også gitt rom for å jobbe inntil 60 timer i uken for å få ting til å gå rundt.
– Det er viktig at det nå evalueres hvordan sommeren har gått. Så må man få på plass en langsiktighet i bemanningssituasjonen, det er viktig, sier Elin Holmgren i Sykepleierforbundet.
BRANNSLUKKING: -Det er veldig høye timesatser, men vi har vært nødt til å gjøre dette for å fylle opp vakter. Dette er ikke noe vi ønsker på sikt, sier rådmann i Karasjok, Kurt Maurstad
Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK SÁPMIKommunen har ikke gitt NRK svar på hvor mange timer helse- og omsorgsarbeidere har jobbet i kommunen i sommer.
Ledelsen har heller ikke kunne svare på spørsmål om hvor mye en månedslønn kunne være for de ansatte i sommer.
– Har ikke svar på dette spørsmål, skriver kommunalleder Annhild Nedrejord i en e-post.
En vanlig arbeidsuke er vanligvis 35.5 timer i turnusordning.
Vet ikke hva det koster
Ifølge kommunallederen, skrudde kommunen opp sommerlønningene uten å ha regnet på hva dette ville koste.
– Jeg vet ikke foreløpig hva dette vil koste. Det får vi se ved neste økonomiavregning, sier Annhild Nedrejord.
Ordfører Svein Atle Somby har tidligere lovet at situasjonen skal bedre seg i Karasjok kommune.