Hopp til innhold

Forventer å være på statsbudsjettet

Det forventes at midler til nytt sørsamisk museumsbygg i Snåsa vil komme på statsbudsjettet.

Saemien Sijte

Det er slik man har tenkt seg at det nye museet og kultursenteret i Snåsa skal se ut.

Foto: Pressebilde / saemiensijte.no

Birgitta Fossum

Museumsdirektør Birgitta Fossum.

Foto: Kjell Roger Appfjell / NRK

Saemien Sijte sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa har jobbet i åtte år med å komme med i Statsbudsjettet for å etablere et nytt museumsbygg.

Regjeringens forslag til nytt statsbudsjett for 2014 blir lagt frem i dag klokken 10.00. Dette er den rødgrønne regjeringens siste statsbudsjett før den går av og overlater makten til den blåblå-regjeringen.

– Vi har elendige lokaler og trenger nye, og hvis vi heller ikke nå får støtte fra Staten til å finansiere byggeplanene vil det være meget uheldig, sier museumsdirektør Birgitta Fossum til NRK.

Venter på klarsignal

Det nye museumsbygget skal plasseres på Horjemstangen ved Snåsavannet i Snåsa kommune. Planene for det nye museet er ferdig, og nå venter de bare på klarsignal for at byggeprosessen kan starte.

I det planlagte nybybbet vil det bli større og bedre museums- og kultursenterfunksjoner med utstillingsarealer, museumsmagasiner, verksteder, bibliotek, auditorium, kafé/restaurant og museumsbutikk samt et stort uteareale til mangfoldig bruk.

I tillegg skal senteret romme administrative funksjoner og kontorer for Saemien Sijte, Sametinget, Duodjeinstituhtta, Nord-Trøndelag Reinsamelag, Reindriftsforvaltningen og språksenteret Gielem nastedh/Snåsa kommune.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samisk kultursenter i Snåsa

Nybygget slik man ser det for seg.

Foto: Statsbygg

Bygget er leiefinansiert der hver enkelt etat tegner leiekontrakt med Statsbygg. Kulturdepartementet garanterer for husleien til Saemien Sijte.

Statsbygg er byggherre for prosjektet og har etter oppdrag fra Kulturdepartementet ferdigstilt forprosjektet, september 2011.

Bygget er tegnet av SQ arquitekstos, Valencia, som sammen med Asplan Viak, Norge, står for planarbeidet. Statsbygg har tegnet kontrakt med entreprenør Skanska, Norge.

Etablert i 1964

Organisasjonen Saemien Sijte ble etablert som en kulturforening i 1964 og hadde i startfasen som hovedmål å realisere planen om et samisk kulturhus med en samling av bruksting, samiske bygninger, duedtie/sløyd og andre ting av kulturell og historisk interesse som kunne gi et bilde av sørsamisk liv og historie. Huset skulle også være en møteplass og en arena for aktiviteter.

Etter en lang prosess, med flere byggekomitéer og avslag på finansiering sto omsider bygningen Saemien Sijte ferdig den 1. juli 1979. Bygget ble offisielt innviet 3. oktober 1980.

Allerede i 1986 begynte man å planlegge en utbygging av Saemien Sijte. Man kjente da på behovet for flere faglige ansatte, mer plass og tilrettelagte lokaler. Byggeplanene har blitt endret underveis etter avslag og påvente av finansiering.

Som en midlertidig løsning har det blitt satt opp hytter og brakker utenfor hovedbygget.

Den 01.01.2006 ble foreningen Saemien Sijte omorgansiert til en stiftelse og en kulturforening.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK