Avgangselevene Marita Alexandersen, Sárá Lea Gaup, Sara Elise Eira og Ellen Mathisdatter Sara, ved Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino, har de siste månedene jobbet intenst med et forskningsprosjekt på skolebenken.
DEDIKERT: De siste månedene har elevene dedikert store deler av sin tid på skolen til å forske rundt et selvvalgt tema.
Foto: Ida Emilie Lindseth / NRKJentene forteller at temaet de valgte, falt dem naturlig.
– Vi kommer alle fra reindriftsfamilier, og har mye kunnskap innenfor den delen av kulturen. Samtidig ville vi løfte noe som ikke snakkes like mye om, nemlig psykisk helse i reindriften.
Ville forske rundt tabulagt tema
I forskningsprosjektet fokuserer elevene på psykisk helse hos unge reindriftsutøvere, som er noe de ønsker å skape mer åpenhet rundt.
– Psykisk helse er et viktig tema, spesielt i Sápmi, hvor vi selv føler det er veldig tabulagt å snakke om følelser, spesielt det som er vondt, forteller Ellen Mathisdatter Sara.
Gjennom spørreundersøkelser kom det fram at det er unaturlig å snakke om følelser, og at flere bevisst styrer unna å snakke om temaet.
Relaterer til egne funn
Sara Elise Eira forteller at hun relaterer til mye at det som kommer fram i spørreundersøkelsene, og særlig hvordan utfordringer som arealinngrep tærer på den psykiske helsen.
Hennes familie har selv stått i kampen mot arealinngrep.
– I vårt reinbeitedistrikt kjempet vi mot en stor kraftlinje i flere år, så det har vært et personlig tema å skrive om.
Hun refererer til utbyggingen av 420 kV-linjen mellom Balsfjord og Skaidi, som reindriftsutøverne mente ville ha store konsekvenser for reinen.
Ønsker videre forskning
Jentene forteller at de håper deres forskningsprosjekt kan være et startpunkt for andre til å forske videre rundt psykisk helse i reindriften.
– Vi ønsker å fremme mer åpenhet og positivitet rundt å snakke om psykisk helse der det særlig er tabulagt, og at det satses på mer forskning her, sier Marita.
Dette var noe kunnskapsministeren også fikk høre.
MØTE: Elevene fikk et hyggelig møte med kunnskapsminister Tonje Brenna, som delte ut årets «Holbergpris i skolen»
Foto: Ida Emilie Lindseth / NRK– Før jeg leste deler av forskningsoppgaven til de samiske elevene, visste jeg ingenting, og jeg tror også man får en helt annen innsikt når det kommer fra noen som har så godt kjennskap til temaet, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.
Deltar for første gang
«Holbergprisen i skolen», en nasjonal årlig forskningskonkurranse for elever i videregående skoler. Årlig deltar rundt 1000 elever på 20 utvalgte skoler.
I år var første gang Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino stilte.
Lærer Janne Eileen Mienna ved skolen, er stolt over skolens prestasjon i en gjev konkurranse de hev seg med på.
STOLTE: Lærerne Gerd Sivertsen Prestegard og Janne Mienna er stolte av elevenes prestasjon i forskningskonkurransen.
Foto: Ida Emilie Lindseth / NRK– Jeg er veldig imponert over arbeidet som har blitt lagt ned, og for at jentene tok seg helt til finalen, det tror jeg ikke de selv hadde ventet.
Jentene stakk av med andreplassen i forskningskonkurransen, som ble delt ut i Bergen, etter Oskar Hellesø-Knutsen ved Lillestrøm videregående skole, og mottok en premie på 20.000 kroner.
FINALISTER: f.v: lærerprisvinner Anne Brit Ingholm, Anders Iversen Feiring (tredjeprisvinner) Marita Alexandersen, Sara Elise Eira, Ellen Mathisdatter Sara og Sara Lea Gaup (andreprisvinnere) og Oskar Hellesø-Knutsen (førsteprisvinner).
Foto: Thor Brødreskift– Føler et stort ansvar
Når det blir snakk om fremtidsplaner, er jentene klare på at tradisjoner er viktig for de.
– Mange oppfordrer meg til å reise og utforske verden, men jeg føler at jeg hadde gått glipp av altfor mye på bare ett år uten å være hos flokken, sier Sara Elise.
– Jeg tenker ofte på fremtiden, og føler et stort ansvar for å holde igjen på de samiske tradisjonene og verdiene, legger Sárá Lea til.
TILKNYTNING: Jentene forteller at de alle føler en sterk tilknytning til reindriften de har vokst opp med, og er usikre på hva de vil etter videregående skolen.
Foto: Ida Emilie Lindseth / NRKKunne dere sett for dere et liv uten reindriften?
– Nei, om jeg noen gang får barn vil jeg videreføre den kunnskapen jeg har fått gjennom å vokse opp reindriften, alt annet er utenkelig, sier Ellen.