Hopp til innhold

FeFo: – Kvenene var de som bodde i Karasjok

Loga sámegillii.

– Vi mener rent faktisk at befolkningen i Ávjovárri hadde ikke en kollektiv rådighet over tvisteområdet, som kan likestilles med, eller engang minne om en kollektiv eiendomsrett i dagens betydning av ordet.

Det mener Finnmarkseiendommen (FeFo).

Advokat for FeFo, Frode Andersen Innjord legger fram FeFos påstander i Høyesterett i Karasjok-saken i dag. FeFo mener at kvenene var de som bodde i Karasjok i 1751. Samene som var i området, var reindriftssamer, men de bodde ikke i Karasjok.

I 1751 ble grensen mellom Sverige (m/Finland) og Norge fastsatt. Grensen ble også trukket gjennom samiske områder.

FeFo mener at verddesiidaen, med sine brukssedvaner, som Utmarksdomstolen mener bestod til 1751, var gått i oppløsning, fordi den samiske befolkningen var gått over til nomadisk reindrift som avvek fra det som gjaldt i det gamle verddesamfunnet.

– De som var fastboende i Karasjok, var kvenske nybyggere, som livnærte seg av kveghold og fiske, og som i første rekke utnyttet naturressurser i sine nærområder, mener FeFo.

FeFo mener reindriftssamene og kvenske nybyggerne hadde en kollektiv rådighet over området.

– Flere ulike grupper brukte ulike deler av tvisteområdet (Karasjok) på ulike måter, sier Innjord i retten.

Advokat Frode Andersen Innjord for FeFo i Høyesterett
Foto: Rizwana Yedicam / Høyesterett

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen