NRK Meny
Normal

Får massiv støtte etter rasisme-uttalelsene

Etter at Ingolf Kvandahl fikk en telefonsamtale der han blant annet ble kalt samejævel, så har han fått massiv støtte fra folk i Ballangen, ordføreren og Sametinget.

Ingolf Kvandahl

Ingolf Kvandahl driver Pippirasiida i Ballangen. Forrige søndag opplevde han grov sjikane via telefon. Sametinget mener at dette er noe politikere må gripe tak i. (Bildet er fra en tidligere anledning.)

Foto: Mathis Eira / NRK

Forrige søndag fikk Ingolf Kvandahl i Ofoten i Ballangen en svært ubehagelig talemelding på telefon.

Han ble kalt for samejævel, stygg, og andre ubehagelige ting.

Fått støtte på telefon og Facebook

Etter at det ble kjent via media har han opplevd støtte fra folk i Ballangen. Kvandahl opplever støtten som positiv.

– Det er veldig bra, jeg har fått støtte på både telefon og Facebook, forteller Kvandahl til NRK.

Kvandahl driver Pippirasiida i Ofoten i Ballangen.

Også Sametinget har tatt tak i saken, og har i den forbindelse sendt brev til ordfører i Ballangen, Anne-Rita Nicklasson. I brevet oppfordrer sametingsråd Henrik Olsen til et møte med ordføreren.

– Hendelser som dette er noe Sametinget mener offentligheten må reagere på, da det har innslag av rasisme og negative fordommer i seg, skriver Olsen i brevet til Nicklasson.

Sametinget mener politikerne må ta tak i hendelsen

Til NRK sier Olsen at også kommunale myndigheter bør ta tak i sånne ting.
– Det er en enkelt hendelse, men jeg mener det er viktig å gripe tak i slike enkelt hendelser, og å benytte anledningen til å få fokus på problemer knyttet til negative holdninger mot samisk kultur og historie, sier han.

Henrik Olsen

Sametingsråd Henrik Olsen mener at saken med Ingolf Kvandahl er såpass grov at den bør tas opp politisk. (Bildet er fra en tidligere anledning.)

Foto: Dan Robert Larsen


I Tromsø kommune var det kommunen som selv gikk i front for å ta tak i holdningene som oppstod i forbindelse med søknaden om å bli innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk. Henrik Olsen mener Tromsø er et eksempel til etterfølgelse.

– Man kan se på det som en gylden anledning for å få fokus på det samiske i kommunen.

Ordføreren viser støtte – men mener det er en politisak

Ordfører Anne-Rita Nicklasson bekrefter overfor NRK at Ingolf Kvandahl har fått massiv støtte fra befolkningen i Ballangen, men også fra henne.

– Det er svært beklagelig at Ingolf og familien har måttet forholde seg til sånne mennesker, og slike trusler, sier hun til NRK.
Hun sier at slike holdninger absolutt ikke er noe som kjennetegner Ballangen, og at de fleste i lokalsamfunnet vet hvem disse er.

Anne Rita Nicklasson

Ballangen-ordfører Anne-Rita Nicklasson sier at hun opplever at folk i Ballangen viser Ingolf Kvandahl massiv støtte etter at han mottok trusler og sjikane på telefon forrige helg. (Bildet er fra en annen anledning.)

Foto: Kjell Mikalsen / NRK


– Det er snakk om en liten gjeng, som ikke har bred støtte i Ballangen, heller tvert imot. Hele Ballangen tar sterkt avstand fra det som de har gjort.

I dag anmeldte Kvandahl hendelsen, og ordføreren anser det derfor ikke som en politisk sak.

– Dette må politiet ta seg av, og jeg håper politiet gjør det de skal gjøre med sånne saker, sier Nicklasson.

Bidra til økt fokus

Hun tror også at all oppmerksomheten rundt saken kan ha satt menneskene som står bak sjikanen på plass. Hun har fått brevet fra Sametinget, men sier at dette er noe som det samiske miljøet kan ta opp internt.

Sametingsråd Henrik Olsen mener likevel det er en sak for myndighetene.

– Det er greit at det er en politisak, men likevel bør man kanskje gjøre noe fra myndighetenes side. Det er en episode av ganske grov karakter, også politikere bør vise sin støtte, i kjølvannet av noe sånt, sier Olsen.

Han peker på forskjellige måter man kan ta opp saken.

– Få mer fokus på samisk kultur i kommunen. Blant annet se på hvordan det samiske presenteres for skolebarn, og hvordan man støtter opp om lokale initiativ i forbindelse med innhold av samisk kultur.

Å være same i ferd må å bli kult

Rasisme er ikke noe som er dagligdags i Ballangen, likevel sier Ingolf Kvandahl at stemningen etter at han sammen med syv andre begynte å sette opp gamme ble annerledes.

– Jeg opplever at det er lite rasisme her. Det er i hvert fall ikke åpenlyst. Men etter at jeg bestemte meg for å sette opp gamme, den første som blir satt opp i området på 70 år, så ble det stille i min omgangskrets, men min opplevelse er at det snakkes om gammen, sier Kvandahl.

Ordføreren, som selv aldri har lagt skjul på sine samiske røtter, er av den oppfatning av at det samiske er noe positivt i kommunen hennes.

– Jeg har en opplevelse av at det er kult å være same i Ballangen, og det er mange som ser opp til han Ingolf for alt arbeidet han har gjort for å synliggjøre det samiske, forteller ordfører Anne-Rita Nicklasson.