NRK Meny
Normal

Lydopptak holdt ikke som bevis i samehetssak

Mannen ble kalt lappjævel, hetset og drapstruet – men lydopptak fra mobilsvareren er ikke godt nok bevis for politiet.

Igolf Kvandahl

Ingolf Kvandahl er skuffet over henleggelsen, og han forventet at politiet skulle gjøre mer.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Jeg er skuffet over at denne saken ikke betyr noe for påtalemyndigheten, sier Ingolf Kvandahl fra Ballangen i Nordland.

Det var natt til søndag 7. september 2014 at Kvandahl fikk en telefonoppringning, som han ikke besvarte.

«Æ ska drepe dæ din f... idiot»

Om morgenen oppdaget han at noen hadde lagt igjen melding på mobilsvareren.

I telefonbeskjeden fikk han denne drapstrusselen: «Æ ska drepe dæ din f... idiot».

I tillegg kalte vedkommende Kvandahl for en lappjævel, og sjikanerte han verbalt.

Under kan du høre deler av lydopptaket. NRK advarer om grovt språk. Artikkelen fortsetter under lydfilen.

Deler av telefonmeldingen med trusler som Ingolf Kvandahl mottok. Lyden er forvrengt slik at det ikke skal være mulig å kjenne igjen stemmen.

Ingolf Kvandahl har gitt NRK tillatelse til å publisere deler av lydopptaket. NRK har valgt å vrenge stemmen i opptaket.

Jeg er skuffet over at saken henlegges etter bevisets stilling, når man har et lydopptak som bevis. Jeg syns det er rart at politiet ikke analyserer lydopptaket.

Ingolf Kvandahl

Ga politiet lydopptaket

Ingolf Kvandahl anmeldte saken og ga politiet lydopptaket som var på mobilsvareren og telefonnummeret hvor drapstrusselen og sjikanen var ringt fra.

Det stemmer at det foreligger et lydopptak, men det er likevel ikke sikkert at det er den personen som er anmeldt som snakker på dette opptaket, sier politiadvokat Siv Remen i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Politiet vil ikke ta stemmeanalyse

Selv om politiet mener at denne saken er alvorlig, så har de ikke prioritet å få gjort en stemmeanalyse for å kunne slå fast hvem som snakket på telefonsvareren til Ingolf Kvandahl natt til 7. september 2014.

Jeg hadde forventet at det ble sjekket ut hvem som ringte og at det ble tatt en stemmeanalyse, sier Kvandahl.

Siv Remen

Politiadvokat Siv Remen bekrefter at politiet ikke sjekket hvem som stod bak stemmen i telefonen.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Det er ikke blitt gjort i denne saken, det er ikke alltid at alle mulige etterforsknings skritt blir gjort i alle saker. Det er spørsmål om kapasitet og prioritering mellom sakene, sier Remen.

Remen sier slike vurderinger gjøres fra sak til sak, og at ingen bestemte type saker som prioriteres.

Det stemmer at det foreligger et lydopptak, men det er likevel ikke sikkert at det er den personen som er anmeldt som snakker på dette opptaket.

Politiadvokat Siv Remen

Mener å kjenne igjen stemmen

Kvandahl mener at kjentfolk bør kunne identifisere stemmen fra mobilsvareren.

Politiadvokaten sier politiet ikke er kjent med at det er vitner som kan bekrefte at det er mistenkte som snakker på mobilsvaropptaket.

NRK har snakket med mannen som eier telefonen som trusselen ble ringt inn fra. Han sier at han ikke har sjikanert eller truet Kvandahl, og at han heller ikke har kjennskap til hvem som har gjort det.

Jeg er skuffet over at saken henlegges etter bevisets stilling, når man har et lydopptak som bevis. Jeg syns det er rart at politiet ikke analyserer lydopptaket, sier Ingolf Kvandahl.

Ingolf Kvandahl har jobbet mye med å synliggjøre det samiske i Ballangen i Nordland. Han er også leder for Ballangen sameforening, og driver det samiske mat- og overnattingsstedet Pippira siida.

En stor del av sjikanen var rettet mot hans arbeid for det samiske, og hans arbeid med å bygge opp Pippira siida.

Samehets-saker bør prioriteres

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har tidligere sagt til NRK at denne typen saker bør prioriteres.

– Det er alltid viktig at politiet skaffer den kompetansen de trenger hvis det handler om hatefulle ytringer og hatkriminalitet, sier Ørstavik.