NRK Meny
Normal

Fairbanks tildelt AWG 2014

I dag offentliggjorde presidenten for den internasjonale komiteen til de arktiske vinterlekene at Fairbanks i Alaska står som arrangør for Arctic Winter Games (AWG) 2014.

Jussi Rytky (13) på sprinten i fristil under AWG 2010.

Jussi Rytky (13) fra Sápmi på sprinten i fristil under AWG 2010.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– På vegne av «The Arctic Winter Games International Committee» er jeg glad for å offentliggjøre at Fairbanks i Alaska står som vertskap for Arctic Winter Games i mars 2014, sa presidenten for den internasjonale komiteen til de arktiske vinterlekene, Gerry Thick, da han tidligere i dag gjorde nyheten kjent.

– Nå er det bare litt mer enn tre år til rundt 2000 atleter, trenere og kulturdelegater fra hele det arktiske området vil samles i Fairbanks og omforme seg til en internasjonal feiring av sport, kultur og samhold, sa Thick.

Sápmi også med

Historien til Arctic Winter Games begynner i 1967 i forbindelse med Canada Winter Games i Quebec City i Canada.

Da tenkte Stuart Hodgson og James Smith at det hadde vært en god ide å arrangere leker i mindre målestokk for arktisk ungdom. Hodgson og Smith var på den tiden kommisjonærer i henholdsvis Northwest Territories og Yukon. De fikk straks med seg guvernør Walter J. Hickel i den amerikanske delstaten Alaska.

I 1968 ble Arctic Winter Games International Committee (AWGIC) stiftet.

Kunstløp, Arctic Winter Games 2010

Kunstløp var en av de 21 hovedgrenene i AWG 2010 i Grande Prairie.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

De første lekene ble holdt i Yellowknife i Northwest Territories i Canada. 500 atleter og ledere fra Northwest Territories, Yukon and Alaska deltok.

Etterhvert har Northern Alberta, Northern Quebec (Nunavik), Nunavut, den russiske provinsen Jamal, Grøland og Sápmi blitt med. Sápmi er foreløpig ikke fullverdig medlem av AWGIC og deltar bare i to grener; langrenn og innendørs fotball.

Under Arctic Winter Games 2010 i Grande Prairie, Alberta, Canada, deltok mer enn 2000 idrettsfolk, ledere og kulturdelegater. Det konkurreres i blant annet alpine grener, skiskyting, langrenn, curling, ishockey, innendørs fotball, badminton, basketball, dene games og arktiske idretter .

Arctic Winter Games i Fairbanks blir de 23. arktiske vinterlekene i rekken. Neste Arctic Winter Games holdes i Whitehorse i Yukon i 2012. Grønlands hovedstad Nuuk vil søke om å være vertskap for Arctic Winter Games i 2016.