Er han Polens svar på Monsen?

Nesten hele den skandinaviske halvøy er i ferd med å tråkkes ned av den polske mannen.

Johnny Wild på Vägen västerut.

I minus 28 grader går Johnny Wild på 'Vägen västerut' i Gällivare kommune.

Foto: Naima Khan Nergård / NRK

– Jeg gikk hundre kilometer gjennom Sarek og Badjelánnda i Sverige forrige uke uten verken truger eller ski. Det var veldig dyp snø. Og det var noe av det vanskeligste jeg noensinne har gjort i hele mitt liv.

Les: Norge på langs på enhjuling: – Dette skal jeg aldri gjøre igjen

Hele forrige uke gikk Johnny Wild (32) gjennom dyp snø fra Sulisjielmmá i Nordland gjennom Sarek og Badjelánnda i Laponia verdensarv, før han ankom delmålet Stuor Muorkke/Stora Sjöfallet som også er i Laponia verdensarv i Sverige.

Laster kart, vennligst vent...

Fra Sulisjielmmá i Nordland fylke gjennom store deler av Laponia verdensarv for delmålet Stuor Muorkke/Stora Sjöfallet.

Halvveis

Turen Wild nå er ute på er en tur som går nordover gjennom nesten hele den skandinaviske halvøya.

Startskuddet gikk åttende juni i sommer på Lindesnes i Vest-Agder fylke. Målet er å nå Helsinki i Finland i mai kommende år, via Nordkinn i Finnmark fylke.

– Nå er jeg halvveis. Jeg har nå gått nesten 2500 kilometer siden jeg startet.

Hele ruten til Wild er omtrent 5000 kilometer lang, og alt dette strevet gjør han med sin egen kropp som det største verktøy. Truger, ski og staver er hans hjelpemidler for skånsommere framfart.

Johnny Wild

Gående gjennom hardt vær i Laponia verdensarv.

Foto: PRIVAT

Hadde alt, men fortsatt sulten

Johnny Wild, som opprinnelig er fra Polen, som for noen år tilbalke bosatte seg i Norge og Tromsø, er nå ute på det han kaller for et eventyr.

– Jeg hadde alt; bil, kjæreste og en fantastisk jobb, men jeg følte det var noe feil med livet mitt. Jeg visste at jeg måtte gjøre noe stort. Jeg er jo friluftsmann, og brukte å være mye ute med telt hver helg. Men jeg var så sulten, og jeg kjente at jeg trengte mer av det, forteller Johnny Wild.

Les: – Det var et fryktelig blodslit

Wild begynte nærmest ubevisst å forberede seg for dette eventyret gjennom å padle med kajakk for å komme så nært som mulig på knølhvaler og spekkhuggere.

Wild var fortsatt ikke mett på den opplevelsen, og ville se dem under vann også. Slik begynte han å trene med fridykking, og etter et par måneders trening med dykkerutstyr fikk han oppleve å dykke sammen med 30 spekkhuggere på bare én meters avstand.

– Jeg tenkte at hvis jeg overlever den dykkinga med spekkhuggere, da kan jeg gjøre alt.

Nå er Wild inne i den syvende måneden av det store eventyret.

Planla ett år på fem måneder

Etter fem måneder med forberedelser, med blant annet søking av sponsorer, ga han seg i vei. Nå, nesten ett år etter, går han daglig med omtrent 50 kilo på ryggen.

Les også: Pigger Norge på langs

Se også serien: Monsen på villspor