Én årlig finnmarkstur gir tidligere mobbeoffer Gunnar (26) med ADHD et bedre liv

– Jeg har fått mange nye gode venner – mange som stiller opp for meg, sier rogalendingen om helsesportsuka, som kurerer de vonde minnene fra barndommen.

Det varmes opp før dagens helsesportsaktiviteter.

HESEBLESENDE TRIM: Det er viktig for Haavard Lister fra Båtsfjord (t.v.), Gunnar Stangeland fra Orre, og Steffen Andre Aas Josefsen fra Lørenskog å varme opp, før padling og andre helsesportaktiviteter tar til. (Fotograf: Dragan Čubrilo)

Som toåring fikk han operert bort en cyste i hodet – og han har ADHD.

I sin hjemregion har Gunnar Stangeland tidligere stått frem i media med sin historie som mobbeoffer.

Men gutten fra Orre i Rogaland har det tilsynelatende helt strålende når NRK møter han ved Harrvatn, under den årlige Helsesportsuka for funksjonshemmede, som organisasjonen Lions arrangerer i Tana hver sommer.

Åpnet seg til leirkollegene

– Det er kjekt å være her. Vi får lære oss mye nytt og er mye ute i naturen.

Fisking, låvedans og en bussutflukt rett over riksgrensen til Finland, er blant Gunnar Stangelands favorittaktiviteter under uka.

Rundt 60 deltagere fra hele Norge er å treffe under årets helsesportsuke. Mange av disse kjenner til hva Gunnar har opplevd på barne- og ungdomsskolen og i begynnelsen av sitt arbeidsliv:

– Jeg delte hele min historie med dem som var på leir i fjor. Det syntes de var kjekt. Nå har jeg det mye bedre, forteller Stangeland.

Gunnar Stangeland fra Orre i Rogaland hadde en tøff barndom og ungdom. Han har ADHD, fikk operert bort en cyste i hodet da han var to år, og han ble mobbet både på barne- og ungdomsskolen. Men nå koser han seg på Lions' Helsesportsuke i Tana for funksjonshemmede.

GJEMTE SEG: Hør 26-åringen fortelle hva han opplevde på skolen, i det lærerne var uoppmerksomme: – I enkelte friminutter ville jeg ikke gå ut. (Fotograf: Dragan Čubrilo)

Tok en ufrivillig dyppert

Gunnar Stangeland elsker også å padle.

Ferdighetene har etter eget sigende forbedret seg kraftig siden han deltok på Lions-arrangementet for første gang for noen år siden.

– Padlelederen sa at jeg kommer til å gå fra å være deltager til å bli instruktørens assistent.

Men – én gang gikk det en smule skeis med manøvreringen:

Gunnar Stangeland elsker å padle, slik som her på Harrevannet i Tana under Lions' helsesportsuke. Men én gang fikk rogalendingen en skikkelig kald opplevelse.

PLUMPET UTI: – Det var kaldt! (Fotograf: Dragan Čubrilo)

Ildsjel

Britt Elin Hætta Isaksen er en av Lions' ildsjeler som arrangerer helsesportsuke.

Hun kjenner til Gunnar Stangelands historie.

– Det er ingen tvil om at han higer etter denne uka. Han ringer gjerne lenge før for å forhøre om han har fått deltagerplass. Like stor er gleden når jeg får svare ja, sier Hætta Isaksen.

Lions-medlemmer

FRIVILLIGE ARRANGØRER: Rosel Olsen (t.v.) har tatt turen helt fra Hammerfest for å bidra for helsesportsuka. Her sammen med ukesjef Britt Elin Hætta Isaksen, og Lions-collega John Øystein Jelti. Helsesportsuka i Tana arrangeres av lokalforeningen Lions Club Tana-Nesseby.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK
Haavard Listner og Britt Elin Hætta Isaksen

«FERIE»: Lokalbefolkningen kjenner gjerne Britt Elin Hætta Isaksen som politibetjent tilhørende det lokale lensmannskontoret. Det er langt fra første gang hun ofrer sommerferien for å arrangere helsesportsuke for deltager Haavard Lister og andre funksjonshemmede.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Noen deltagere har aldri padlet

Lions' formål med uka er å gi funksjonshemmede et tilbud og aktiviteter de ikke nødvendigvis får ellers.

– Her får de blant annet padle i kano, ri, skyte med rifle, og overnatte i telt. Noen deltagere har aldri fått være med på slikt tidligere, sier Hætta Isaksen.

– Hva gir det deg å arrangere dette?

– Det har jeg aldri klart å svare på. Jeg har prøvd mange ganger. En må nesten ta turen til oss for å erfare det selv, men det er utvilsomt moro, sier ukesjefen.

Lions' helsesportsuke i 2017 i Tana

SE BILDER: Deler av helsesportsuka arrangeres ved Harrvatn i Tana i Øst-Finnmark. Her er blant annet padling, båttur, fiske og bålkos på programmet.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Fått et bedre liv

Gunnar Stangeland har overfor venner hevdet å ha fått et mye bedre liv og en bedre hverdag hjemme på Klepp, hvor han er bosatt, etter at han begynte å reise til Lions' årlige helsesportsuke.

– Ja, det har jeg, bekrefter han overfor NRK.

– Jeg har fått mange nye gode venner og mange som stiller opp for meg, sier Gunnar Stangeland.

Haavard Lister, Gunnar Stangeland og Steffen Andre Aas Josefsen

SE INNSLAG FRA OĐĐASAT: Sommerleir i Tana for funksjonshemmede.