NRK Meny
Normal

Ektepar gir hjelpende hånd til flykninger

Ekteparet Liv og Edmund Johansen fra Skibotn reiser i dag til Hellas for å hjelpe flykninger i nød. I løpet av ti dager skal de gi hjelpende hånd spesielt til de minste som trenger mat og klær.

Flyktningerleir i Idomeni

I morgen drar ekteparet Johansen fra Skibotn til denne flyktningerleiren i Idomeni i Hellas. Her skal de hjelpe til i 10 dager med utdeling av mat og klær.

Foto: Elisabeth Nilsen / Privat

Det strømmer inn en god del flykninger over Middelhavet til europeiske land. Bare i fjor kom det vel 850.000 flykninger over til europa, og hittil i år er det vel 150.000 flykninger som er kommet over Middelhavet, i følge tall fra Flykningerhjelpen.

I Idomeni i Hellas er det nå 11.000 flykninger.

Ekteparet Liv og Edmund Johansen forteller at siste natt så ble endel telt brent, slik at mange flykninger ikke har tak over hodet. De reiser i morgen til flyktningerleiren for å hjelpe til med å dele ut mat og klær.

– Vi reiser dit, selv om det har vært uroligheter siste natta og vi får håpe at vi slipper å oppleve det, sier Liv Johansen.

Framtid i Nord omtalte saka 14. mai i år.

Samlet inn klær, sko og penger

Ekteparet Johansen har samlet inn sko, klær og penger for å kunne gi en hjelpende hånd når de kommer fram.

Liv forteller at de tenker mest på barna, derfor har de tatt med barnesko og klær. Mange av flykningene bor i telt hvor det er vått, og mange trenger sko for ikke å bli bitt av slanger og rotter.

Liv og Edmund skal representere "Sammen kan vi hjelpe"-organisasjonen i Idomeni i Hellas.

Liv pakker barnesko

Liv Johansen pakker inn sko som hun har samlet inn, og kofferten skal fylles før de reiser til Idomeni og gir hjelpende hånd til flykninger.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Har vært i andre land og sett elendigheten

Ekteparet Johansen har vært både i Russland, Bulgaria og India. Også i disse landene har de fått se fattigdommen blant folk.

– Vi har fem fadderbarn i India som vi har besøkt forteller Liv Johansen.

– Husker jeg var i Russland, et sted utafor Murmansk hvor folk bodde tett i tett. Jeg hadde bestemt at jeg skulle filme inne i spisesalen, men når jeg kom dit og så tilstanden der så lot jeg filmkameraet være innpakket, for det var ikke noe særlig å ha på film sier Edmund Johansen.

– Vi vet ikke hvor godt vi har det i Norge

Ekteparet Johansen har reist en god del i land hvor alle ikke har det så godt. Det å få se med egne øyne hvor dårlig mange har det, gjør inntrykk og mange av oss i Norge vet egentlig ikke hvor godt vi har det, sier Edmund. Ekteparet håper at flere kan være med på å hjelpe folk som ikke har det så bra som oss her hjemme.

Både Liv og Edmund hjelper også så godt de kan med flykninger som er i hjembygda, Skibotn.

– Vi bruker å invitere de på tur, og de er så takknemlig for at vi tar dem med. Du ser gleden hos dem, sier Edmund.