Får ikke stille til valg i Guatemala

En domstol i Guatemala har avvist presidentfruen Sandra Torres de Coloms presidentambisjoner.

Sandra Torres de Coloms

Presidentfruen Sandra Torres de Coloms får ikke stille til valg har en domstol bestemt.

Foto: Johan Ordonez / AFP

Guatemalas grunnlov tillater ikke nære slektninger av en president å stille til valg, og på grunn av loven skilte presidentfruen seg fra presidenten Alvaro Colom tidligere i år. Det gjorde hun i et forsøk på å etterfølge ektemannen, som ikke selv kan stille til gjenvalg.

Sandra Torres de Coloms gjorde det klart for folket at hun skilte seg til tross for at hun elsket sinn mann, og at hun gjorde det på grunn av sin kjærlighet til fedrelandet.

Flere opposijonspolitikere har reagert på skilsmisseprosessen og kalt den for både svindel og bedrageri. Domstolen kom i går fram til at skilsmissen var et forsøk på å omgå grunnloven, og at hun derfor likevel ikke kan stille til valg.

Det er valgår i Guatemala og meningsmålingene viser at det er den konservative kandidaten Otto Pérez som leder i kampen om å bli landets nye president. Den tidligere generalen har støtte fra 42,5 prosent av velgerne.

Lovet mayaene innflytelse

President Alvaro Colom.

Guatemalas sittende president Alvaro Colom har skuffet landets urfolk.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Sittende president Alvaro Colom som selv er halvt maya, gikk til valg med løfter om å bedre mayaenes livsvilkår.

Partiet hans fokuserte på at presidenten og regjeringen ville styre landet med et såkalt rostro maya, som oversatt til norsk betyr et maya-ansikt utad.

Omtrent halvparten av Guatemalas befolkning på 14 millioner tilhører urfolkene maya, garífuna og xinca. I 2000 var åtte av ti av landets innbyggere med urfolksbakgrunn fattige, mens fattigdomsandelen for den øvrige befolkningen var fire av ti.

Men presidenten skuffet urfolket , og flere urfolksrepresentanter i landet har uttalt at situasjonen for urfolk har forverret seg i landet med økt fattigdom, dårlige utdanningstilbud og manglende helsevesen etter at Colom overtok.

Landets første sosialdemokratiske president har ikke klart å gjennomføre løftet og det er færre mayaer i dagens regjering enn det har vært de siste 17 årene.

Etter at kulturminister Lancerio gikk av i november 2010, finnes det nå ingen mayaer som innehar en ministerpost i regjeringen. Det er også et totalt fravær av mayaer i en rekke statsinstitusjoner som eksempelvis Høyesterett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rigoberta Menchu i valgkampen

Rigoberta Menchu Tum stiller til valg også i år uten de store forventningene.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Urfolksparti stiller til valg

I 2007 stilte også urfolksaktivisten og fredsprisvinner Rigoberta Menchu Tum til valg i Guatemala. Men den første valgomgangen endte i et bittert nederlag for Menchu Tum, som måtte nøye seg med bare tre prosent av stemmene. Også i år stiller hun til valg med det politiske partiet Winaq som stort sett består av mayaer.

Rigoberta Menchu Tum har sagt at hun ikke har et reelt håp om et presidentkandidatur på mange år på grunn av landets innfløkte valgsystem.

Det er en lang prosess og vi anerkjenner det. Vi tar små skritt for fremtiden , sa hun til NRK Sápmi i fjor høst da hun besøkte Norge.