Hopp til innhold

Maktskifte i Guatemala

Sosialdemokraten Alvaro Colom blir Guatemalas neste president, viser offisielle resultater fra presidentvalget.

Nyvalgt president Alvaro Colom og hans kone Sandra de Colom.

Nyvalgt president Alvaro Colom og hans kone Sandra de Colom, gjør partiets symbol, duetegnet.

Foto: OSWALDO RIVAS / REUTERS

Colom hadde en ledelse på 5,4 prosentpoeng over sin motkandidat fra høyresiden, den pensjonerte generalen Otto Perez Molina, da drøyt 95 prosent av stemmene var telt opp.

– Vi er veldig fornøyde. Jeg takker Gud og det guatemalske folket, sa Colom til pressen umiddelbart etter at resultatene forelå.

Samtidig fortalte han at landets sittende president Óscar Berger allerede hadde ringt for å gratulere med valgseieren.

Perez Molina vedgikk at han hadde tapt men uttalte til pressen at han nå ville konsentrere seg om å lede et parti i opposisjon, på en konstruktiv måte.

- I dag har vi tapt en kamp men vi har ikke tapt kampen mot korrupsjon, vold og usikkerhet, lovløshet og fattigdom. Den krigen er fremdeles gjeldende, sa Molina under pressekonferansen.

Valget var den andre og avgjørende runde i presidentvalget. Første valgomgang var i september.

Colom vil ta over som president 14. januar og vil være landets første sosialdemokratiske president.

Etter at den progressive obersten Jakob Arbenz Guzman ble styrtet, i 1954, har landet i tredve år sammenhengende vært under miliære diktaturer. Siden 1986 og frem til i dag har høyresiden vært regjerende.

Det er sjette gangen folket i Guatemala har fått bruke sin stemmerett i presidentvalg.

Den første valgomgangen i september endte i et bittert nederlag for Rigoberta Menchu, som måtte nøye seg med 3 prosent av stemmene. Hun er kjent for sitt arbeide for urbefolkningens rettigheter og mottok Noblels fredspris i 1992.

Kriminalitet

Perez Molina, tidligere sjef for den militære etterretningstjenesten, gjorde kampen mot den raskt voksende kriminaliteten i Guatemala til sin viktigste kampsak.

Han ville sette inn hæren mot kriminelle, doble antallet politifolk og gjeninnføre dødsstraff.

Mange velgere, som opplevde hærens brutale overgrep under borgerkrigen fra 1960 til 1996, ønsker ikke at landets militære igjen skulle få økt makt og myndighet.

Colom på sin side lover å bekjempe fattigdommen og rydde opp i korrupsjonen i politiet, som han mener er et alvorlig hinder for effektiv kamp mot organisert kriminalitet.

Over halvparten av Guatemalas 13 millioner innbyggere må klare seg på et beløp tilsvarende 11 kroner per dag.

Voldshandlinger krever hvert år om lag 6.000 menneskeliv i Guatemala, og valgkampen har vært den blodigste siden borgerkrigen i landet tok slutt for drøyt ti år siden.

Rundt 50 politikere og tilhengere ble drept av narkobander og politiske rivaler under valgkampen

Selve valgavviklingen gikk rolig for seg, ifølge valgobservatører. Over 30.000 politifolk og soldater var utplassert for å hindre uro under valget.

En velger mottar informasjon før han stemmer.

En velger mottar informasjon før han stemmer.

Foto: EITAN ABRAMOVICH / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt