NRK Meny
Normal

Dommer blokkerer monsterdemning

Byggingen av verdens tredje største vannkraftprosjekt ble fredag foreløpig blokkert av en dommer på grunn av miljøhensyn.

Protest mot Belo Monte

Brasilske urfolk protesterer mot Belo Monte-utbyggingen.

Foto: STR / Reuters

Lars Løvold

Lars Løvold.

Foto: Julie Forchhammer/Regnskogfondet

– Avgjørelsen er et tegn på at myndighetene har fraveket miljøregelverket når de har prøvd å presse frem dette prosjektet, sier Lars Løvold i Regnskogfondet.

Utbyggingsplanene i Amazonas er kontroversielle blant annet på grunn av konsekvensene utbyggingen vil ha for miljøet og fordi titusener av mennesker vil miste sine hjem hvis damprosjektet gjennomføres.

Ber om hjelp

I forrige uke fortalte indianerleder Sheyla Yakarepi Juruna på et vannkraftseminar i Oslo hvilken katastrofe byggingen av Belo Monte-demningen vil være for hennes folk og for Amazonas.

Sheyla Yakarepi Juruna

Sheyla Yakarepi Juruna.

Foto: JOEL SAGET / Afp

– Hjelp oss å stoppe Belo Monte, hjelp oss å stoppe dette prosjektet som dreper oss, sa Juruna da.

Nå kan det se ut som om den føderale dommeren Ronaldo Desterro har lyttet til urfolkene i området og miljøvernerne. Han forklarer til BBC at den planlagte Belo Monte-demingen ikke tilfredsstiller miljøkravene som er satt.

Dommeren har også sperret den nasjonale utviklingsbanken, BNDES, fra finansiering av prosjektet.

Dammen er en av hjørnesteinene i president Dilma Rousseff planer om å oppgradere Brasils energiinfrastruktur.

– Dette er en av mange hindringer for at myndighetene kan gjennomføre sine planer. Avgjørelsen er et tegn på at myndighetene har fraveket miljøregelverket når de har presset frem dette prosjektet, sier Lars Løvold.

Større enn Alta

Belo Monte-prosjektet er svært kontroversielt. Den planlagte demningen, som vil bli verdens tredje største, skal bygges midt inne i Amazonas. Rundt 20.000 mennesker vil bli drevet på flukt og enorme områder vil bli lagt under vann.

Belo Monte, Xingu, Bacaja-stammen

I nærheten av elvebredden ved Xingu-elva bor Bacaja-stammen.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

8. februar sto Sheyla Yakarepi Juruna i front da 600.000 underskrifter mot Belo Monte ble overlevert til Brasils myndigheter.

– Belo Monte skaper stor debatt i Brasil og er i ferd med å bli en langt større sak der enn for eksempel hva Alta-saken var i Norge, sier Løvold.

Kampen mot Belo Monte har pågått i årevis. Og kommer til å fortsette.

– Jeg tror ikke på at dette vil sette en endelig stopper for prosjektet, sier Løvold.

Monsterdemningen skal bygges på en av Amazonas største sideelver, Xingu. Xingu-bassenget er et av verdens største beskyttede områder og inneholder 28 urfolksterritorier.