NRK Meny
Normal

– Mobbing kjenner ikke til etnisk bakgrunn

Det såkalte Djupedalsutvalget er nå i Sápmi. – Dette utvalget skal fremme forslag om hvordan man kan bedre skolemiljøet og hvordan redusere mobbing på skoler, forteller medlem i utvalget.

Djupedalutvalget

Djupedalsutvalget i Karasjok.

Foto: Piera Balto / NRK Sápmi

Ellen Inga O. Hætta

Ellen Inga O. Hætta er medlem i utvalget.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Utvalget er kommet til Sápmi for å se hvordan tilstanden er i forhold til mobbing i Sápmi, sier Djupedal utvalgets medlem, Ellen Inga O. Hætta.

I fjor høst utnevnte statsrådet et utvalg hvor det er 13 personer. Dette utvalget skal se på hva som må til for å bedre skolemiljøet og redusere mobbingen.

– Mobbing kjenner ikke til etnisk bakgrunn, jeg tror at det som skjer i det norske samfunnet, det skjer også i det samiske samfunnet, sier Hætta.

Møter kommuner og skoleelever

Utvalget skal møtes med blant annet ledelsen i Kautokeino og Karasjok kommune, og med Sámi allaskuvla. De skal også møtes med representanter fra Gáldu, som er kompetansesenteret for urfolks rettigheter. De vil også møte Sametinget, og dessuten også ha møte med skoleelever.

– Det er veldig viktig å se hvordan samiske barn og unge bruker sosiale medier, bruker samiske barn og unge i likhet med norske barn og unge, sosiale medier til mobbing, sier utvalgets medlem, Ellen Inga O. Hætta.

Ordfører i Karasjok, Anne Toril Eriksen Balto, er glad for at kommunens skole har de siste årene klart å redusere mobbingen.

Anne Toril Eriksen Balto

Ordfører i Karasjok, Anne Toril Eriksen Balto, er glad for kommunens skole har klart å redusere mobbing.

Foto: Piera Balto / NRK Sápmi

– Vi kan vise til at mobbing er blitt redusert i vår skole. Og det er veldig gledelige tall som vi kan vise til, men selvsagt så må vi fortsette å jobbe med å redusere mobbing. For mobbing er noe man må jobbe med hele tiden, sier Balto.

I morgen skal ha utvalget ha møter i Kautokeino med blant annet Sametinget og med Gáldu. De skal også møte ledelsen i Kautokeino kommune.