Utfordrer til kamp mot mobbing

Sametinget oppfordrer barn og unge til å komme med råd om hvordan man kan stoppe mobbing – og lanserer derfor en egen kampanje.

Antimobbeplakat

Sametinget lanserer plakatkampanje mot mobbing der skolene er invitert til å delta. Mandag møtte Sametinget kunnskapsdepartementet.

Foto: Skjermdump

Mandag deltok sametingsråd Silje Karine Muotka (NSR) i et ledermøte i Manifest mot mobbing i regi av Kunnskapsdepartementet.

Der ble videre gjennomføring av den nasjonale kampanjen mot mobbing diskutert.

– Det er et viktig tema. Vi vet at hver eneste dag så er det både barn, unge og voksne som opplever grov mobbing i barnehagene, på skolene, og på arbeidsplassene, sier Muotka.

– Et samfunnsansvar

Hun fortsetter med at det er en kjent sak at politikere ikke kan beslutte at det skal bli slutt på mobbing, og at det dermed er gjort.

– Det er et felles samfunnsansvar. Å forebygge mobbing er en sak for enkelt enkeltindividet, og vi vet at det berører veldig mange.

Silje Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka (NSR) mener kampen mot mobbing er svært viktig.

Foto: Mette Ballovara / NRK


Muotka mener derfor det er viktig å finne gode redskaper for hvordan man kan hindre mobbing, og sørge for gode miljøer i de ulike arenaene man oppholder seg daglig.

Landsomfattene avtale mot mobbing

Alle kommunene i det samiske språkområdet har skrevet under på en avtale om å jobbe mot mobbing.

– Vi vet også at det er mange samer som opplever mobbing i kommunene utenfor det samiske språkområdet, forteller rådsmedlemmet.

Også nettmobbing som bare blir mer og mer utbredt er noe kommunene vil fokusere på.

Det er bare 25 kommuner i Norge som ikke har skrevet under på kampanjen.

Plakatkampanje

Som ledd i dette har Sametinget satt i gang en kampanje – en plakatkampanje. Der skolene blir oppfordret til å lage plakater mot mobbing.

Den beste plakaten premieres med 10.000 kroner. Fristen til å sende inn plakaten er satt til 28. august i år. Les mer om konkurransen her.