Her er de nye samiske veiviserne

Nå gleder de seg til å kunne reise rundt omkring i Norge. – En ære å bli valgt ut som samisk veiviser, mener de fire.

Samiske veiviser 2021-2022 f.v Ane Malene Nordeng, Nathaniel Holan Larsen, Ida Emilie Marakatt Lindseth og Emma Elliane Oskal Valkeapää

SAMISKE VEIVISERE 2021-2022: Ane Malene Nordeng (f.v.), Nathaniel Holan Larsen, Ida Emilie Marakatt Lindseth og Emma Elliane Oskal Valkeapää.

Foto: MADS SUHR PETTERSEN

Ane Malene Nordeng (23) fra Skibotn, Emma Eliane Oskal Valkeapää (21) fra Kautokeino, Ida Emilie Marakatt Lindseth (19) fra Lillestrøm og Nathaniel Holan Larsen (20) fra Vassdalen er de fire nye samiske veiviserne. Fredag formiddag ble de presentert på Riddu Riđđu festivalen i Manndalen, Olmmáivággi.

I år er de samiske veiviserne både fra byen og fra de marksamiske, sjøsamiske og innlandssamiske områdene.

Fra høsten av skal de nyvalgte veiviserne reise rundt i Norge for å holde foredrag om samisk kultur, historie og hvordan det er å være samisk ungdom i dag.

Les også: Reiser Norge rundt, men unngår Oslo og Bergen

Samiske veivisere er en ordning Samisk høgskole har hatt siden 2004 og årets veivisere er det 18. kullet. Ordningen skal bidra til å øke bevisstheten om det moderne samiske samfunnet blant unge i hele Norge.

En viktig oppgave

Denne hemmeligheten har de båret på en stund og de er glade for at det endelig er offentlig. Valkeapää sier at de har en viktig oppgave foran seg.

Samisk veiviser 2021-2022 Emma Elliane Oskal Valkeapää

GLEDER SEG: Emma Eliane Oskal Valkeapää ser frem til å formidle kunnskap om samer til andre.

Foto: Mads Suhr Pettersen

– Jeg er glad for at det finnes en veiviserordning, og det er behov for mer informasjon om samer. Mitt mål er å lære mer og formidle denne kunnskapen videre, sier hun.

Alle fire gleder seg til å svare på alle mulige spørsmål som kan komme.

Forebygge fordommer

Ida Emilie Marakatt Lindseth har møtt mange stereotypier i forhold til det å være same og bo i en by. Hun kaller seg selv for en «bysame», og nå er hun klar til å forebygge fordommer blant unge i Norge.

Samisk veiviser 2021-2022 Ida Emilie Lindseth

MANGE SPØRSMÅL: Ida Emilie Marakatt Lindseth har selv fått mange spørsmål om samer.

Foto: Mads Suhr Pettersen / Mads Suhr Pettersen

– Det er litt kult å kunne være en bysame, om man kan si det slik, sier Lindseth og legger til:

– Jeg lurer på om det er mange ungdommer som kanskje ikke forventer å høre en som er fra Oslo-området. Så det blir veldig kult.