Veivisere må svare på de rareste spørsmålene

De nye samiske veiviserne må belage seg på en del spørsmål. Noen av spørsmålene er gjengangere, år etter år.

Nye samiske veivisere kledd i kofte inne i lávvu

DE NYE: Her er veiviserne for skoleåret 18/19. Fra venstre Vanja Tørresdal, Elle Karen Inga Skum, Eli Karianne Vesterheim Hætta og Maria Gunilla Påve Wilks.

Foto: / Lemet Ailo Holmestrand/NRK

«Bor du i lavvo?» er det spørsmålet som stilles hyppigst, ifølge de tidligere samiske veiviserne.

– Vi tok utgangspunkt i at sånne spørsmål kommer kun på grunn av uvitenhet, så vi svarte ordentlig på det, forteller Leif Henrik Halvari, tidligere veiviser.

Men det er likevel mange underlige spørsmål som dukker opp.

«Har alle samer internett?» «Hvordan har du lært norsk?» «Er du ekte same? Du ser ikke samisk ut.» «Har dere egen konge?»

De har også blitt spurt om å joike for klassene.

«Vet du hvordan man joiker? Kan du joike nå?»

Dette er gjengangerne av spørsmål veiviserne opp gjennom årene blir stilt, om og om igjen.

Forskjell fra år til år

Ole Nicklas Mienna Guttorm, veiviser for skoleåret 16/17, merket enorme forskjeller på kunnskapsnivået om samene fra nord til sør.

– I Oslo fikk vi spørsmål om vi hadde egen konge, om vi bor i Lavvo og lignende. Nordpå opplevde vi at de kunne mer om samer, forklarer han.

Leif Henrik Halvari

FINT ÅR: Leif Henrik Halvari sitter igjen med fine minner: – Hadde gjort det igjen, for å si det sånn, sier han.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Leif Henrik Halvari opplevde ikke de samme forskjellene. Han var veiviser for skoleåret som gikk.

– Vi trodde kunnskapsnivået var høyere nordpå, men det var jevnt over. Vi fikk de samme spørsmålene både i nord og i sør, forklarer han.

Dame i kofte

REISTE I FINNMARK: Sara Marja Utsi var den av sitt veiviser-«kull» som reiste mest i Finnmark. Her oppdaget hun forskjeller fra sted til sted.

Foto: Privat

Sara Marja Utsi, veiviser skoleåret 14/15, merket store forskjeller bare i Finnmark.

– I Vadsø spurte de ikke om noe som helst, i motsetning til Kirkenes, som er litt lenger unna det samiske, der hadde de masse spørsmål.

Vil endre på misforståelser og fordommer

En av fire nye samiske veiviserne Vanja Tørresdal (20) opplever manglende kunnskap om samer i Norge. Det var en av hovedårsakene til at hun valgte å søke om å bli samisk veiviser.

– Jeg hadde lyst til å søke fordi jeg føler det er manglende kunnskap rundt om i Norge om hvem vi samer egentlig er. Dette kan ofte føre til misforståelser og fordommer.

Maria Gunilla Påve Wilks(18) fra Snåsa ser også for seg viktigheten av å rette opp feiloppfatningene nordmenn har til samer.

– Det blir spennende å se om det er forskjell på kunnskapsnivået om samer rundt om i landet.

Nye samiske veivisere utnevnt

SER FRAM TIL ET LÆRERIKT ÅR: De fire nye veiviserne sammen med Anne Karin Olli, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Foto: Ida Johanne Warnes Kjeøy

Dette er de nye veiviserne:

Eli Karianne Vesterheim Hætta, 20 år, fra Kautokeino.

Elle Karen Inga Skum, 19 år, fra Kautokeino.

Vanja Tørresdal, 20 år, fra Brekken/Røros.

Maria Gunilla Påve Wilks, 18 år, fra Snåsa.

Korte nyheter

 • Beklager sammenligningsfeil

  – Valgdirektoratet beklager at det har tatt tid å rette feilen i sammenlikning av partienes oppslutning mot resultatene i 2017, skriver kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen til NRK.

  Det gikk over ni dager fra valgdagen ble avholdt til feilen var rettet fra Valgdirektoratets side.

  Feilen har vært knyttet til ny geografi etter kommune- og regionreformen. Både stortings- og sametingsvalget har vært påvirket.

  Valgdirektoratet har nå generert datagrunnlaget fra 2017 på nytt som gjør at sammenligning fra det forrige valget er korrekt. De understreker samtidig at de faktiske valgresultatene har vært riktige hele tiden og at partienes oppslutning har vært korrekte.

 • Vant pris for beste foto

  Filmskaper i Davás film, Ken Are Bongo fra Kautokeino, stakk nylig av med pris for beste foto i Mexico City Videodance filmfestival. Dette i regi av filmproduksjon med Reinfilm, og regidebutanten, sveitsiske Flavia Devonas Hoffmann. Kortfilmen Human Habitat, handler om en reise med menneskelige følelser i sving, i navigasjon med gruve og oljeindustrien i Finnmark. Filmen kan streames fra desember, etter at den er blitt vist i alle filmfestivaler først.

 • Ávvir og Ságat mister lesere

  Tall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at 8 av 11 aviser i Finnmark har positive opplagstall i første halvår av 2021 sammenlignet med første halvår i 2020. Ávvir og Ságat er blant to av de tre avisene som synker i opplag. De har mistet henholdsvis 31 og 41 lesere. Finnmarken har økt mest i opplag med 177 nye avislesere.

  Avisbunke, bunke med aviser
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK