NRK Meny
Normal

Deltar i fotballcup til tross for advarsel

Fotballaget FA Sápmi har ingen planer om å la UDs fraråding om å reise til Abhkasia stoppe deltakelsen i Conifa World Cup 2016.

FA Sápmi 2014

Her er laget til FA Sápmi, fra 2014.

Foto: John Einar Eira / NRK

Utenriksdepartementet har siden 2013 frarådet norske statsborgere om å ikke reise til Abhkasia i Georgia, da Norge ikke har en ambassade der, og dermed ikke kan bistå dersom det skulle bli behov for det.

Abhkasia erklærte seg selv som en uavhengig stat i 1994, men kun et fåtall land har anerkjent Abhkasia som egen stat. Det er i dette utbryterområdet av Georgia fotballmesterskapet Conifa World Cup 2016 skal arrangeres i mai-måned.

FA Sápmi var et av de 12 utvalgte fottballagene som får delta i årets mesterskap.

LES OGSÅ: Sápmi deltar i Conifa World Cup 2016

Ønsker bare å spille fotball

– Vi kommer til å reise dit, da vi ikke har fått signaler om at det er farlig å være der, sier Håkon Kuorak fra FA Sápmi til NRK.

Videre forklarer Kuorak avgjørelsen på følgende måte:

– Vi har tidligere også spilt mot land som UD har frarådet oss fra å gjøre. Det her handler om en organisasjon (Conifa journ.anm.) som har land som Abhkasia og Tibet, og fellesnevneren for disse er at alle vil spille fotball og delta i mesterskap, noe vi i FA Sápmi også ønsker. Og da vi ikke får være med i FIFA er Conifa alternativet vårt, sier Kuorak.

Conifa finale

County of Nice vant turneringen i 2014, da den ble arrangert i Östersund i Sverige.

Foto: Sergey Gavrilov / NRK

Det norske landslaget hadde ikke reist

NRK har vært i kontakt med seniorsikkerhetsrådgiver ved Norges Fotballforbund Geir Ellefsen.

– Når jeg forbereder reise for det norske A-Landslaget så går jeg alltid innom UD sine hjemmesider og ser hva de skriver om reisemålet, det er standard, og jeg tar også ofte kontakt med de. Og hvis de ikke anbefaler norske statsborgere å reise dit, vil ikke jeg som sikkerhetssjef for landslaget heller gjøre det.

Har det hendt at lag knyttet til NFF har reist til land som UD har frarådet de fra?

– I løpet av de seksten årene jeg har vært sikkerhetssjef for det norske landslaget så har vi aldri reist til steder som UD ikke har anbefalt at vi bør reise til.

Farligere å reise til Paris

Conifa president Per-Anders Blind.

Per-Anders Blind er CONIFA-president.

Foto: Sergey Gavrilov / NRK

Global president for Conifa, Per-Anders Blind, er ikke enig med det norske eller det svenske utenriksdepartementet som fraråder deres statsborgere om å reise til Abkhasia.

– Jeg har selv vært i Abhkasia og besøkt landet, og det har ikke vært krig der siden 1993. Personlig skulle jeg være mer bekymret over å reise til Paris eller Belgia.

Er det sånn å forstå at du mener utenriksdepartementet i Norge og Sverige tar feil?

– Det betyr ikke nødvendigvis at de tar feil, de følger vel bare politikerenes råd.

Conifa World Football Cup skal etter planen arrangeres i Abkhasia i slutten av mai.