NRK Meny
Normal

Debuterer med nye kofter på nasjonaldagen

Diane (14) og Niccolo (16) har aldri gått med kofte på samens nasjonaldag, men i år har de endelig fått nye samiske drakter.

– Det er kult å være same, sier søsknene som er amerikanske samer, bosatt i Tromsø.

De to amerikansk-oppvokste samiske søsknene i Tromsø debuterer med kofte på samenes nasjonaldag.

Niccolo «Nico» og Diane «Nini» Jensen-Connel måtte stå opp grytidlig i dag for å pynte seg. Begge innrømmer at det litt vanskelig, når man ikke har en profesjonell læremester som instruerer hvordan man skal kle kofte på seg.

Det er Nini som er eksperten i familien og hun har fått ansvaret for å pynte meg, sier Niccolo.

Fargen valgte han sjøl

Han har sjøl fått lov til å velge fargen på hans nye kofte og valget falt på en tradisjonell drakt fra Øksfjord i Vest-Finnmark. Bestefaren deres er fra Finnmark og han emigrerte til USA for femti år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.)

Han kommer til å være så stolt når han ser at vi har kofter på oss i dag, forteller søsknene.

Nini har fått en ny moderne mørkerød kofte og hun forteller at hun er nøye med alle de små detaljene som skal klaffe når man kler på seg.

Det er litt vanskelig, men det blir nok bedre etter hvert. Jeg er i hvert fall fornøyd, over at vi to klarte å kle på oss, og er fine debutanter på så stor dag, sier Nini.

Stolt av sin identitet

Det er mange koftekledde som skal være med på de ulike markeringene som er i hele Sápmi.

Niccolo og Nini skal være med på de ulike arrangementene som er i Tromsø. De skal snakke om samene og om samisk kultur på skolen. De regner med at det er mange som kommer til å stille spørsmål til dem om samisk kultur.

– Vi er veldig stolte av vår identitet og veldig glade for at mamma valgte å flytte fra USA til Tromsø - til et samisk miljø, sier søsknene.

Hvordan blir feiringen i dag?

– Det blir masse kaker, gode venner, fine taler og i kveld skal vi se på samiske filmer – og det blir så fint å treffe mange kjente samer i de ulike miljøene. Mamma er vårt store forbilde, hun som er så sterk i sin samiske identitet – og det smitter over på oss.

Hva kommer dere til å høre mest i dag når dere er ute på byen?

– Vi kommer til å høre "Lihkku beivviin" som betyr gratulerer med dagen også vil vi nok få mange fine komplimenter, sier begge to smilende før de hopper inn i bilen for å møte vennene i Tromsø.

Familien Jensen-Connel er klare for å feire samenes nasjonaldag

Så er familien Jensen-Connel klar for å feire dagen sin i Tromsø.

Foto: Liv Inger Somby / NRK