– Vil være oss selv når vi blir gamle

Selv om de har helt forskjellig alder, er både Christina Henriksen (32), Randi Marie Olli (16) og Siv Jensen (46) enige om hva de forventer av alderdommen.

Christina Henriksen, Randi Marie Olli og Siv Jensen

Christina Henriksen, Randi Marie Olli og Siv Jensen tok seg tid til å snakke med NRK Sápmis reporter før de skulle delta i debatten på onsdag.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

Valglogo

NRK Sápmi møtte de tre damene på hotellet i Karasjok før valgkampdebatten på NRK1 onsdagskveld.

Der eldreomsorg var et av temaene.

– Det handler om livskvalitet, men det handler også om trygghet, og hvis man er uheldig da og blir syk, så er det viktig at man føler seg trygg. Hvis man ikke kan fortelle hva som er vanskelig på sitt eget språk, så er det ganske alvorlig, sier Christina Henriksen (Nsr) som representerte Sametinget under debatten på onsdag.

Siv vil legge tilrette for samiske eldre

Hun mener at kunnskap om samisk og kvensk språk og kultur i helsevesenet derfor er nøkkelen for en verdig alderdom.

Finansminister Siv Jensen (Frp) er enig.

– Det handler jo nettopp om trygghet i alderdommen. Trygghet for å bli tatt godt hånd om. Trygghet for å kunne si og uttrykke de utfordringene man måtte ha, og de behovene man trenger, og det er jo derfor det er viktig at vi legger tilrette også for den samiske befolkningen gjennom språk og kultur, sier Jensen.

Stolt av sin samiske identitet

Den yngste debattanten var 16 år gamle Randi Marie Olli fra Porsanger. Hun jobber på kjøkkenet på et sykehjem, og har fått føle de eldre behov på kroppen.

Hun mener at en persons identitet er viktig å bære med seg hele livet.

– Det er en viktig del av deg, og å få det fram så ikke bare norsk blir i Norge, men også det samiske som er en viktig del av Norge, sier unge Olli.

Vil videreføre sin identitet til sine etterkommere

Finansministeren mener det er viktig å være stolt av den man er.

– Jeg er stolt av å være meg, og det synes jeg alle skal være. Stolte av den vi er, stolte av den identiten vi har, og stolte av det vi klarer å prestere i løpet av livet.

Christina Henriksen som på direktesendt TV fortalte at hun studerer for å bli samisk lærer, sier at hun håper på å viderebringe det samiske språket og kulturen.

– At jeg kanskje har noen etterkommere, eller eventuelt til andre sine etterkommere som jeg kan videreføre min arv og tradisjoner til.