NRK Meny
Normal

Canadisk urfolks-TV vil satse i USA

Det canadiske TV-selskapet Aboriginal Peoples Television Network (APTN) ser på nabolandet som «upløyd mark».

APTN studiokamera

APTN er en nasjonal kringkaster i Canada. Nå vil de i tillegg dekke USA.

Foto: Pressebilde / APTN

Mediebedrifter over alt er på desperat jakt etter nye ideer for å øke sitt stadig mer fragmenterte og distraherte publikum.

Sky Bridges, operasjonssjef i Aboriginal Peoples Television Network (APTN), tror han har funnet et udekket område.

– I forhandlinger med aktuelle selskaper

– Dette er absolutt den siste store muligheten for et kabel- og satellittnettverk til å lansere en tjeneste, som vil nå en aldri før har vært markedet, uttaler Bridges til nyhetsbyrået The Canadian Press.

Han klarer ikke å skjule sin entusiasme for ideen.

Sky Bridges

Operasjonssjef Sky Bridges, APTN.

Foto: Pressebilde / APTN

Entusiasmen kommer av TV-selskapets store planer. APTN forventer å begynne å gi hva Bridges sier er de første urfolkssentrerte sendinger til amerikanerne så tidlig som neste år.

USA har minst 17 millioner mennesker som kaller seg for urfolk helt eller delvis.

TV-selskapet er i forhandlinger med potensielle amerikanske distributører. Canadiske kanaler er pålagt å tilby APTN på grunnleggende tjeneste, men til amerikanerne må tilbys som betalingstjeneste.

– Vi er i forhandlinger. Jeg er sikker på at det kommer til å gå i orden, men det tar tid. Vi er i dialog, forklarer Bridges.

Utfordringer med Trump-administrasjonen

Administrerende direktør Jean LaRose i APTN bekrefter planene overfor NRK, men han sier det er et langt lerret å bleke før alle brikkene faller på plass.

Jean LaRose

Administrerende direktør i APTN, Jean LaRose.

Foto: Pressebilde / APTN

– Vi håper at ha noe konkret i løpet av de neste seks månedene og lanseringen blir i løpet av 12-18 måneder. Det er for tiden ingen nasjonale nettverk for urfolk i USA, men det finnes et par små Internettbaserte tjenester som sliter, forklarer LaRose.

APTNs administrerende direktør opplyser at presidentskiftet i USA også kan skape noen utfordringer.

– Hvordan prosjektet skal gå i en Trump-verden gjenstår å se, men vi håper å ha gode nyheter i løpet av de neste seks månedene, skriver LaRose i en e-post til NRK.

Stor andel egenproduksjon

Rekringkasting av disse programmene på et amerikansk nettverk - vil i begynnelsen bli gjort av All Nations Network (ANN), opplyser Bridges.

– I begynnelsen vil mye av produksjonen fra APTN bli brukt. Det handler om å være kostnadseffektiv, forklarer han.

Planen er at ANN etterhvert vil produsere om lag 80 prosent av sitt eget innhold, inkludert nyheter og aktualiteter.

OVERSIKTSBILDE AV TELT VED STANDING ROCK

Urfolksprotestene i Standing Rock aktualiserer behovet for at urfolk selv forteller om det som skjer i sine egne samfunn.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK

Hendelser som Standing Rock-protestene i Dakota, hvor Sioux nasjonen har stått i spissen for rørledningsprotester, aktualiserer behovet for urfolksnyhetssendinger, påpeker Bridges.

– Hva som skjer i Standing Rock er en indikasjon på hva som skjer andre steder også. Et nytt tilbud som ANN ville bringe mer dyptgående dekning og kontinuerlig dekning, sier Sky Bridges.