NRK Meny
Normal

Brasil vil bygge fem nye dammer

«Avatar»-teknologi skal skåne det sårbare miljøet i Amazonas mest mulig.

Helikopter

Illustrasjonsbilde av et helikopter som frakter varer.

Foto: Justin M. Boling / Ap

Brasils president Dilma Rousseff har godkjent planene om å bygge fem nye hydroelektriske dammer i Amazonas. Myndighetene er også forberedt på nye protester fra innenlandske og utenlandske miljøverninteresser.

Edison Lobao

Gruve- og energiminister Edison Lobao.

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

De fem dammene vil bli bygget langs Tapajos elva i delstaten Para. Anleggsplassene vil bare være tilgjengelige med helikopter og det skal ikke bygges noe i området hvor dammene skal bygges. Dette er nødvendig for at den sårbare regnskogen i Amazonas ikke skal skades, forklarer Brasils gruve- og energiminister Edison Lobao til det malaysiske nyhetsbyrået Bernama .

– Dette er en ny modell for hydroelektriske dammer, nesten som i en science fiction film. Det minner oss om «Avatar», sier Lobao med referanse til James Camerons berømte film.

Canadiske Cameron er en av mest prominente og berømte internasjonale aktivisten mot byggingen av Belo Monte-demningen langs Xingu elva, som også ligger i delstaten Para. Utbyggingen av det som skal bli verdens tredje største hydroelektriske demning har vært i det brasilianske rettsapparatet i flere årtier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avatar Exhibit

Utbyggingen av de planlagte fem nye dammene er inspirert av David Camerons film «Avatar».

Foto: Ted S. Warren / Ap

– Et sinnrikt system

Brasil er en av verdens ledende land i hydroelektrisitet, men utbyggingen av de fem nye damprosjektene langs Tapajos elva vil ha et sinnrikt system:

James Cameron

Filmregissør James Cameron.

Foto: Robyn Beck / Scanpix/AFP

Arbeidet vil gjennomføres med plattformer som minner om de som brukes i offshore oljeboring, urbanisering av området skal unngås, men det blir behov for noen motorveier som bindeledd for arbeidene.

Lobao sier at den brasilianske regjeringen er klar over at det vil komme klimademonstrasjoner når Brasil i mai neste år står som vertskap for konferansen om bærekraftig utvikling, «Rio 20». Konferansen arrangeres to årtier etter den berømte «Rio Eco 92», som markerte starten for verdens debatt om global oppvarming.

– Vi forventer mye støy mot de nye dammene i Tapajos elva, men som vi har gjort med Belo Monte vil vi møte dette med klimamessige argumenter, sier Edison Labao.

Gruve- og energiministeren argumenterer med at de fem planlagte nye dammene vil være til nytte for den økonomiske og samfunnsmessige veksten i Brasil. Dammene vil også gi landet 10.683 MW elektrisk kraft.

– De som klager burde være klar over at i stedet for disse dammene ville det være behov for kullkraftverk, dieselkraftverk eller kjernekraft. De planlagte kraftverkene anser vi som ren og effektiv energi, argumenterer Lobao.