Boligmangel over flere år – nå bygges det

I flere år har bygdesamfunnet Drag i Tysfjord vært preget av boligmangel og lite boligbygging. Nå er flere store byggeprosjekter i gang.

Hamnhågen boligfelt, fire utleieleiligheter

Her bygger NordSalten Boliger AS fire leiligheter for utleie, med Drag sentrum i bakgrunnen.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Bernt Langås

Styreleder for NordSalten Boliger AS, Bernt Langås har tidligere bygd boliger på Drag.

Foto: Privat

Tre boligselskaper er i gang med å bygge totalt ti leiligheter for kjøle ned boligetterspørselen på Drag i Nordland.

Et av selskapene er NordSalten Boliger AS, som registrerer at det er prekær boligmangel.

– Derfor bygger vi nå en firemanns utleiebolig, sier styreleder for NordSalten Boliger AS, Bernt Langås.

Han viser til at situasjonen ble av media allerede i 2008 beskrevet som prekær boligmangel.

– Den beskrivelsen av situasjonen har gjentatt seg med jevne mellomrom. Sist vi bygde og ikke fikk solgt, så ble det sagt at grunnen var feil type leiligheter. Vi ønsker å finne ut hvilke boliger Drag har behov for, og har allerede testet ut selveierleiligheter, og funnet ut at det ikke er behov for det på Drag, sier Langås.

– Endelig

Jannike Danielsen

Jannike Danielsen mener det burde satses enda mer på boliger.

Foto: Privat

Trebarnsmoren Jannike Danielsen, som er på utkikk etter et sted å bo, er veldig fornøyd med at det nå satses på Drag.

– Men det skulle vært bygd enda mer. Det er bra at det kommer litt flere boplasser slik at folk kan flytte hjem igjen, komme seg ut av barndomshjemmet og få noe eget. Og så har vi folk som ønsker å flytte i lag, sier Danielsen.

Mange utfordringer

NRK har over flere år omtalt boligmangelen på Drag i Tysfjord, og boligsituasjonen har vært preget av flere ulike problemstillinger og utfordringer.

I 2008 mente daværende Tysfjordordfører at boligmangelen skyldes innbyggernes treghet, mens i 2010 etterlyste et boligselskap næringslivets interesse. Det ble samme året forsøkt satt i gang et stedsutviklingsprosjekt som blant annet skulle jobbe med å løse boligkrisa. I fjor ble fokuset flyttet over på mangel av boligtomter, og ordføreren i Tysfjord har i år engasjert seg for å løse tomtemangelen. NRK skrev også at boligbyggere må vente i flere år på attraktive boligtomter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AS Utleiebyggs sentrumsnære servicebygg

AS Utleiebygg vil bygge om dette servicebygget til tre leiligheter. Øverst til venstre på bildet ser vi NordSalten Boliger AS sitt byggeprosjekt.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Jevnlige henvendelser

Et annet boligselskap, AS Utleiebygg leier allerede i dag ut flere leiligheter på Drag, og merker stor pågang.

Guttorm Aasebøstøl

– Det er utrolig positivt og midt i blinken at det nå bygges. Det er jo det vi jobber for, sier fungerende ordfører i Tysfjord, Guttorm Aasebøstøl.

Foto: Sander Andersen / NRK

«Det er stor etterspørsel etter leiligheter for utleie! Jeg har jevnlige henvendelser fra personer som allerede bor på Drag, for eksempel hjemme hos foreldre, familier som ønsker å flytte tilbake til Drag eller personer som ønsker å flytte til Drag på grunn av jobbtilbud. Jeg må si nei til de aller fleste som er på boligsøk», skrev eier av AS Utleiebygg, Karl Gulliksen til Tysfjord kommune tidligere i år.

AS Utleiebygg har søkt kommunen om bruksendring og ombygging av et servicebygg til leiligheter på grunn av manglende leieinteresse fra servicenæringen.

Saken ble i dag behandlet i formannskapet og fungerende ordfører i Tysfjord forteller at selskapet nå kan sette i gang.

– Søkeren kan sette i gang med det han har planer om, å gjøre servicebygget om til leiligheter. Bygget må reguleres inn i reguleringsplanen, og det er i tråd med hva andre naboer har fått, og vi kan ikke gjøre noe forskjell på det, sier fungerende ordfører Guttorm Aasebøstøl.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bård Eriksen står i byggetomta som allerede er i gang med skogrydding.

Aurora Polaris Invest AS og styreleder Bård Eriksen er godt i gang med å rydde tomta for skog, i bakgrunnen ser vi Drag sentrum.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Rydder skog

Det tredje selskapet, Aurora Polaris Invest AS tok NRK med til tomta hvor arbeidet med å rydde skog allerede er godt i gang.

– Vi er i gang med å bygge fire leiligheter over to etasjer, og rydder nå tomta for skog. Vi regner med at i løpet av februar 2015 bør det være innflyttingsklart. Vi har allerede solgt to leiligheter, og vurderer å leie ut de to siste leilighetene dersom de ikke blir solgt, sier daglig leder, Bård Eriksen.