NRK Meny
Normal

Ber fylkeskommunen forklare seg

Troms fylkeskommune har planer om å legge ned flere videregåendeskole – Sametinget ber om møte.

Silje Karine Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka (NSR) ønsker møte med Troms fylkeskommune om skolenedleggingsplanene. (Bildet er tatt ved en tidligere anledning.)

Foto: Máren Iŋgá Baer / NRK Sápmi

Planene om å legge ned skoler i Troms bekymrer Sametinget.

– Vi har bedt om å få konsultere med Troms fylkeskommune før de kommer med slike forslag, forteller sametingsråd Silje Karine Muotka (NSR).

Samarbeid med fylkeskommunen

Sametinget har en samarbeidsavtale med Troms fylkeskommune og hadde derfor forventet og hatt en dialog med fylkeskommunen før dem kom med forslagene om å legge ned skoler.

– Det hadde vært bra om Sametinget hadde fått sagt det vi føler at vi trenger å si i denne sammenheng, fortsetter Moutka.

Hun forteller at ressursskolen Nord-Troms videregående skole er en av dem som trues av nedleggelse. Skolen har mange fag som Sametinget anser som viktige, blant annet duodji og design.

– I tillegg har dem fiskerifagtilbud på Skjervøy som er viktige for oss.

Sametinget håper nå på å få til et møte med Troms fylkeskommune.

Vil nedlegge skoler og skoletilbud

Fylkesråd for utdanning, Magnus Mæland (H), har nylig reist rundt på skolene i fylket og forklart hvordan den økonomiske situasjonen i fylkeskommunen berører disse skolene.

Noen skoler vil få redusert studietilbudet sitt, mens andre vil måtte nedlegges, mener fylkeskommunen. Foreløpig er det ikke avgjort hvilke skoler dette dreier seg om.