Befinner seg i vakumtilstand

– Det er som å gå inn i en tunnel og ikke vite hva som møter deg når du kommer ut på den andre siden, sier reineier Tove-Lill Labahå Magga.

Tove-Lill Labahå Magga og Knut Magga

Tove-Lill Labahå Magga følger saken fra tilhørerbenken, og synes alt er vanskelig i øyeblikket.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Slik beskriver reineier og mor Tove-Lill Labahå Magga tilstanden sin etter første uke i retten. Tre reindriftsfamilier kjemper om retten til vinterbeitearealene i Pasvik i Sør-Varanger.

Labahå Magga tilhører en ev de tre familiene, og hun har fulgt rettsaken fra tilhørerbenken siden den startet forrige uke. Hennes mann, Knut Magga, representerer Magga familien i retten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magga familien

Magga familien: Fv. Iver Magga (26), Knut Magga, Tove-Lill Labahå Magga og Elin Magga (35).

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Jeg kan godt si at det på en måte føles uvirkelig, og jeg prøver å gjøre alt jeg kan for å finne en mening med denne saken, sier Labahå Magga.

Labahå Magga synes at det er vanskelig å følge rettsaken, og mange følelser er i sving. Selv om familien har visst om dette lenge, så føles det helt uvirkelig nå som saken pågår.

– Det er klart vi frykter konsekvensene, det gjør vi selvfølgelig, sier en sterkt berørt Labahå Magga.

Med seg på tilhørerbenken har hun blant annet datteren Elin Magga. Også hun er preget av situasjonen, og synes at det er ille å måtte kjempe for noe som for henne er en soleklar rett til akkurat disse vinterbeitene.

– Men det er jo bra at det finnes ett rettsystem som kan løse slike konflikter, selv om det er litt vanskelig å se pappa i retten istedenfor å være i siidaen å passe på dyrene, sier Elin Magga.

Familien Magga sier at det ikke blir snakk om å dele på vinterbeitene, for det er rett og slett ikke plass til flere rein i området. Familien velger å tro på et rettverdig rettsvesen, for de er helt sikre på at de har rettighetene på plass.

– Vi var her først

Det er Smuk familien i Nesseby som har gått til sak, fordi de krever eksklusive rettigheter til vinterbeiteområder i Pasvik i Sør-Varanger.

– Disse områdene har alltid tilhørt oss, iallfall i 400 år, men de har prøvd å gi beiteretten til andre, og det kan vi ikke gå med på, sier reineier Odd Erling Smuk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Smuk familien

Smuk familien i pausen mandag formiddag.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Hvis Smuk familien vinner denne rettsaken, så må familiene Magga og Kallianen trekke seg ut fra det bestemte området i Pasvik. Det kan bety kroken på døra for disse to familiene, for de har da ingen steder å gjøre av seg.

Rettsaken fortsetter nå i Indre-Finnmark tingrett med vitneavhør i dag, og er beregnet å vare til torsdag denne uken.

Hør saken her (på samisk):

Korte nyheter

 • Váilot jođánis-iskosat

  Máŋga suohkanis váilot dál jođánis iskosat. Dain ođđa njuolggadusain maid ásahedje mánnodaga, lea čállon ahte koronanjommon olbmuid lagasoktavuođat eai dárbbaš erremii, nu guhká go čađahit ieš-iskosa oktanuppelohkái beaivvi. Gaskavahkku rájes galget suohkanat juohkit nuvttá jođánis-iskosiid, muhto dain suohkanin gos leat váilugoahtán iskosat, doppe leat ásahan gáržžidemiid nuvttá juohkima hárrái.

  Hurtigtest
 • – Goavddis gullá sámi álbmoga doložiidda

  Sámi vuorkádávviriid musea jođiheaddji Jelena Porsanger dovdá ahte lea riekta go Paul-Andde goavddis addo Sápmái. – Goavddis gullá sámi álbmoga doložiidda, ja dovdo áibbas riekta ahte leat sápmelaččat ieža geat hálddašit kulturárbbi áimmahuššet ja gaskkustit dieđuid min doložiid ja otná dili birra, lohka Jelena Porsanger. Musea lea nai bargame stuorebuš čájáhusain mat leat min 50 jagi ávvudoalut Dat ráhppu beassážiid ja namma lea «sámi rumbbuid máhcaheami ruoktot», muitala Porsanger. Geahča olles jearahallama dá.

  Sámi vuorkádávviriid musea jođiheaddji Jelena Porsanger lea movttet go Paul-Andde goavddis addo Sápmái. 
 • Marit Meløy styreleder for RiddoDuottarMuseat

  Sametingsrådet har oppnevnt Marit Meløy som styreleder for Stiftelsen RiddoDuottarMuseat, det skriver avisen Ságat. Som varamedlem ble Ol Johan Gaup oppnevnt for samme periode. Marit Meløy (43) er ansatt i Karasjok kommune som prosjektleder for «Framtidens Karasjok», skriver avisen.

  Marit Eira Meløy
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK