Hopp til innhold

Befinner seg i vakumtilstand

– Det er som å gå inn i en tunnel og ikke vite hva som møter deg når du kommer ut på den andre siden, sier reineier Tove-Lill Labahå Magga.

Tove-Lill Labahå Magga og Knut Magga

Tove-Lill Labahå Magga følger saken fra tilhørerbenken, og synes alt er vanskelig i øyeblikket.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Slik beskriver reineier og mor Tove-Lill Labahå Magga tilstanden sin etter første uke i retten. Tre reindriftsfamilier kjemper om retten til vinterbeitearealene i Pasvik i Sør-Varanger.

Labahå Magga tilhører en ev de tre familiene, og hun har fulgt rettsaken fra tilhørerbenken siden den startet forrige uke. Hennes mann, Knut Magga, representerer Magga familien i retten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magga familien

Magga familien: Fv. Iver Magga (26), Knut Magga, Tove-Lill Labahå Magga og Elin Magga (35).

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Jeg kan godt si at det på en måte føles uvirkelig, og jeg prøver å gjøre alt jeg kan for å finne en mening med denne saken, sier Labahå Magga.

Labahå Magga synes at det er vanskelig å følge rettsaken, og mange følelser er i sving. Selv om familien har visst om dette lenge, så føles det helt uvirkelig nå som saken pågår.

– Det er klart vi frykter konsekvensene, det gjør vi selvfølgelig, sier en sterkt berørt Labahå Magga.

Med seg på tilhørerbenken har hun blant annet datteren Elin Magga. Også hun er preget av situasjonen, og synes at det er ille å måtte kjempe for noe som for henne er en soleklar rett til akkurat disse vinterbeitene.

– Men det er jo bra at det finnes ett rettsystem som kan løse slike konflikter, selv om det er litt vanskelig å se pappa i retten istedenfor å være i siidaen å passe på dyrene, sier Elin Magga.

Familien Magga sier at det ikke blir snakk om å dele på vinterbeitene, for det er rett og slett ikke plass til flere rein i området. Familien velger å tro på et rettverdig rettsvesen, for de er helt sikre på at de har rettighetene på plass.

– Vi var her først

Det er Smuk familien i Nesseby som har gått til sak, fordi de krever eksklusive rettigheter til vinterbeiteområder i Pasvik i Sør-Varanger.

– Disse områdene har alltid tilhørt oss, iallfall i 400 år, men de har prøvd å gi beiteretten til andre, og det kan vi ikke gå med på, sier reineier Odd Erling Smuk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Smuk familien

Smuk familien i pausen mandag formiddag.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Hvis Smuk familien vinner denne rettsaken, så må familiene Magga og Kallianen trekke seg ut fra det bestemte området i Pasvik. Det kan bety kroken på døra for disse to familiene, for de har da ingen steder å gjøre av seg.

Rettsaken fortsetter nå i Indre-Finnmark tingrett med vitneavhør i dag, og er beregnet å vare til torsdag denne uken.

Hør saken her (på samisk):

Korte nyheter

 • Mange møtte opp for å vise motstand mot samehets

  Mange møtte opp i Bodø for å vise motstand mot samehets etter at fem-åringen Magnus ble utsatt for samehets i Bodø på 17. mai, Norges nasjonaldag.

  – Vi er alle sinte, triste, berørte i hjertet og i kroppen når vi opplever hets og rasisme i senere tid. Det gjelder flere enn bare det samiske folk, og vi tar tak i det og sier «møt opp, Bodø, og si ifra».

  Det sier Kalle Urheim som er initiativtaker sammen med ungdomsorganisasjonen Noereh.

  Les mer om demonstrasjonen her.

  Se video:

  Mange har reagert etter at fem-åringen Magnus opplevde samehets i Bodø på 17. mai, og møtte opp til støtteaksjon.
 • Oallugat bohte vuosttildit sámevaši

  Oallugat bohte Bådådjo gávpogii vuosttildit sámevaši odne, maŋŋá go viđajahkásaš Magnus vásihii sámevaši Bådådjos miessemánu 17. beaivvi, Norgga nationálabeaivvi.

  – Dát guoská midjiide buohkaide. Mii leat suhttan, mii leat váivvis. Dat dovdo sihke váimmus ja gorudis go vásihat vaši ja nállevealaheami dálá áiggis Bådådjos. Dat guoská eambbosiidda go dušše sámi álbmogii.

  Nu dadjá Kalle Urheim, gii bovdii vuosttildeapmái ovttas nuoraidorganisašuvnnain Noereh:n.

  Geahča video:

  Mange har reagert etter at fem-åringen Magnus opplevde samehets i Bodø på 17. mai, og møtte opp til støtteaksjon.
 • Eai álggat doaimmaid maŋŋá eanadoarggástusa

  Svalbárdda politiijat dieđihit NRK:i ahte ii oktage leat váldán oktavuođa singuin maŋŋá otná iđitbeaivve garra eanadoarggástusa, ahte olbmot eai oro dovdan dan. Dannego doarggástus geavai meara vuolde, de sáhttá šaddat tsunámi, muhto politiijat eai árvvoštala dakkár vára, ja olbmot eai dárbbaš báhtarit, dieđihit politiijat.