Barnehageforelder om samisk språkkrav: – Gledelig nyhet!

Hun har kjempet iherdig for et samisk språkkrav blant ansatte i den samiske barnehagen i Oslo. Nå er forelder Aili Kalvemo med all sannsynlighet hørt. – Virkelig en gladsak for oss, sier hun henrykt når NRK slår på tråden.

Aili Kalvemo har barn i den samiske barnehagen i Oslo

KAN ENDELIG SMILE: Aili Kalvemo har barn i den samiske barnehagen i Oslo.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Nå gleder jeg meg virkelig til å møte de andre foreldrene. Det blir kjempehyggelig.

Dette sier en svært glad barnehageforelder, Aili Kalvemo.

Hun har fått med seg nyheten om at Oslo kommune og Sametinget nå inngår en samarbeidsavtale, der en del av innholdet er et krav om at den samiske barnehagen i Oslo skal ha ansatte og pedagoger som er samisktalende.

Kalvemo har over tid vært en av de fremtredende foreldrene bak dette kravet.

Aili Kalvemo på barnehagefolkemøtet i Oslo

FOLKEMØTE OM BARNEHAGESTRIDEN: Aili Kalvemo var en av flere som deltok på folkemøtet på Samisk Hus i regi av sametingsrådet, i fjor sommer. Folkemøtet dreide seg blant annet om barnehagestriden i Oslo.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Barnehagestrid kan være over

Det skapte noe furore blant enkelte foreldre som har barn i den samiske barnehagen «Cizáš» på Tøyen i Oslo, da Oslo kommune ansatte en ikke-samisktalende pedagogisk leder, selv om samisk språkkompetanse var et krav i stillingsutlysningen.

Lignende konflikter kan i fremtiden være en sagablott, med det nye avtalepunktet mellom Sametinget og Oslo kommune.

– Dette er et langt og bra steg i riktig retning. Dette kan jo også føre til at flere velger samisk språk for sine barn i fremtiden, sier Kalvemo.

– Seier for barna

Aili Kalvemo klagde til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, da Oslo kommune i ansettelsen brøt med sitt eget utlyste samiskkrav.

Du ble jo kjent via mediene for å føre denne kampen mot Oslo kommune og ledelsen i den samiske barnehagen. Er dette en personlig seier for deg?

– Klart jeg er glad nå. Dette viser vel at vår kamp har nyttet. Men dette er først og fremst en seier for de samiske barna her i Oslo og samisktilbudet her.

Raymond Johansen & Aili Keskitalo

AVSLUTTER SANNSYNLIGVIS BARNEHAGESTRIDEN I OSLO: Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) får æren av å undertegne samarbeidsavtalen mellom Oslo kommune og Sametinget. Dette skjer på Oslo rådhus på den samiske nasjonaldagen, 6. februar.

Foto: Victoria Wilden - Liv Inger Somby / NRK