Arrangerer folkeavstemning om kommunereformen

Nesseby arrangerer folkeavstemning i mai om kommunen skal forbli en selvstendig kommune eller slås sammen med andre.

Nesseby rådhus, folkeavstemning

Nessebyværingene skal snart til valgurnene. I folkeavstemningen skal de gi råd til kommunestyret om veien videre i arbeidet med kommunereformen.

Foto: Maret Biret Sara Oskal/Dan Robert Larsen/Fotomontasje / NRK

Formannskapet i Nesseby kommune i Finnmark har avgjort at kommunen skal arrangere folkeavstemning i forbindelse med kommunereformen.

Knut Inge Store

Ordfører Knut Inge Store (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Valgstyrets leder er ordfører Knut Inge Store, som har bestemt at valgdagene skal være søndag 29. og mandag 30. mai ved Nesseby rådhus og Nesseby Helsesenter.

– Vi har lyst til å høre hva folket mener og å få signaler fra folket om de ønsker en sammenslåing med andre kommuner eller om de ønsker at vi fortsatt skal være en egen kommune, forklarer Store til NRK.

Rådgivende avstemning

Ordføreren forteller at de ennå ikke er ferdige med å utarbeide stemmesedlene og det som skal stå på dem.

– Det skal være veldig enkle spørsmål, slik at vi slipper rot med avstemningen. Det blir ja- og nei-spørsmål. Vi vil også spørre om hvilken kommune hvis det er ønske om sammenslåing.

Formannskapet har tidligere vedtatt at det første alternativet skal være at Nesseby forblir en selvstendig kommune. Alternativ to er en sammenslåing med Sør-Varanger kommune.

– Dette er en rådgivende folkeavstemning. Derfor er vi ikke nødt til å følge folkets råd, men hvis det blir høg valgdeltagelse og et ganske enstemmig råd ja da må vi nok ta folkets råd med i den videre vurderingen, forklarer Knut Inge Store.