Hopp til innhold

Funn fra vikingtiden: – Dette endrer Norges historie

Aldri før har samisk bosetting i Verdal i Trøndelag vært mulig å spore så langt tilbake i tid. Arkeologer har gjort funn som kan være omtrent 1200 år gamle.

Mattis Danielsen

HISTORIE: Samisk kulturminneregistrator Mattis Danielsen mener funnene i Verdal sammen med andre funn kan endre Norges historie.

Foto: NRK

Oppdagelsene de har gjort, viser at samene kom til Verdal lenge før 1600-tallet. Tidligere var det de eldste dateringene på samiske kulturminner i kommunen.

– Dette endrer Norges historie, mener samisk kulturminneregistrator Mattis Danielsen.

Han mener dette gir flere bevis på samisk tilstedeværelse i området.

De har blant annet lett etter samiske boplasser og ildsteder.

Og funnene var mange, selv om kun noen få av de har blitt datert, var resultatene ganske unike.

To av ildplassene de fant, kan strekke seg så lang tilbake som til 700-800-tallet, nærmere bestemt tidlig vikingtid.

I tillegg til dette, har de funnet melkegroper og forlatte reingjerder. Disse er derimot ikke datert helt tilbake til vikingtiden.

I over 100 år ble sørsamenes rettsvern påvirket av én manns hypotese om at samene ikke kom til Midt-Norge før rundt 1700-tallet.

Aernie datert til 772-947 e.Kr. Synlig på markoverflaten som en frodig grastue som skiller seg fra vegetasjonen omkring.

Aernie (ildsted) datert til 772-947 e.Kr. Synlig på markoverflaten som en frodig grastue (der jordboret står) som skiller seg fra vegetasjonen omkring.

Foto: Harald Bugge Midthjell
Bilde av det største boplassområdet ved Hansmyra (Verdal). Det nærmeste ildstedet til venstre (og det like ovenfor dette) er de to eldste. Den gressdekkede flaten i bakgrunnen utgjør boplassen med 14 aernieh og 3 boernh.

Bilde av et boplassområde ved Hansmyra i Verdal. Her er det funnet 14 ildplasser (røde sirkler) og tre melkgroper (blå sirkler). To av ildstedene er datert tilbake til vikingtiden.

Foto: Harald B. Midthjell / Trøndelag fylkeskommune
Hanne-Lena og Eva Wilks viser fram neveruttak på bjørker på Finnkoihaugen i Lakadalen. Fra befaring i 2019. Grasveksten i bakgrunnen avslører en giedtaevjie på samme sted.

Hanne-Lena Wilks og Eva Wilks viser fram neveruttak på bjørker på Finnkoihaugen i Lakadalen fra en befaring i 2019. Gressveksten i bakgrunnen tyder på at det har vært en reingjerdeplass.

Foto: Harald B. Midthjell / Trøndelag fylkeskommune
Her er en ildplass datert til 1600-tallet. For det blotte øyet kan det være vanskelig å se, men kullprøver, oppbygging steiner og terreng kan være med på å indikere at det har vært et samisk ildsted.

Her er en ildplass datert til 1600-tallet. For det blotte øyet kan det være vanskelig å se, men kullprøver, oppbygging steiner og terreng kan være med på å indikere at det har vært et samisk ildsted.

Foto: Harald B. Midthjell / Trøndelag fylkeskommune
De røde prikkene viser registrerte kulturminner i forbindelse med Veraprosjektet.

De røde prikkene viser registrerte kulturminner i forbindelse med dette prosjektet. Den lilla linjen er svenskegrensen.

Funn ble til bok

En prosjektgruppe bestående av Harald B. Midthjell, Frode Strand, Åke Jünge og Jan Persson, jobbet fra 2018 til 2023 med å registrere spor etter samer i deler av Verdalsfjellene.

Alle oppdagelser som ble gjort resulterte til slutt i boka «Samisk historie i Vera og i fjella omkring».

Flere arkeologer og samiske tradisjonsbærere har lenge påstått at samisk bosetting i området strekker seg så langt tilbake som til vikingtiden, om ikke lengre, uten noen konkrete bevis.

En av dem er Harald Bugge Midthjell. Han er arkeolog og seniorrådgiver i Trøndelag fylkeskommune, og er en av de som har deltatt i prosjektet for å finne kulturminner i Verdal.

– Man har jo nesten ikke landet helt enda. Det er veldig spesielt når man endelig får de bevisene som bekrefter det man allerede vet, men som man alltid har slitt litt med å få aksept for, sier han.

To av arbeidsgruppas medlemmer på befaring i Vera. Harald B. Midthjell og Åke Jünge.

Harald B. Midthjell ute i felt sammen med Åke Jünge. Sammen med to andre har de skrevet en bok om funnene i Verdalsfjellene.

Foto: Harald B Midthjell / Trøndelag fylkeskommune

Nå kan han og andre arkeologer bruke dette i diskusjoner med de som mener at samisk historie ikke er så gammel i området.

– Det betyr at vi kan bruke resultatene i faglige argumentasjoner, men ikke minst at det øker forståelsen for at den trønderske historien er basert på både norrøn og samisk bosetting, sier Midthjell.

– Må begynne å se på det man kaller norsk historie

Mattis Danielsen er samisk kulturminneregistrator og har jobbet mye med samiske kulturminner i sørsamisk område. For tiden er han feltleder i et dokumentasjonsprosjekt gjennom Aajege.

Danielsen mener at funnene i Verdal, sammen med andre funn gjort i nyere tid, kan bidra til å få bedre forståelse for historien i Norge.

For bare noen år siden, hadde man ikke mange bevis på at samene holdt til i Sør-Norge og Midt-Norge under jernalderen og vikingtiden, ifølge Danielsen.

– Når du har få funn, så er det veldig lett å bortforklare det med at «ja kanskje de (samene) var her. At det var en liten ekspedisjon av samer og at det ikke var noe stor tilstedeværelse».

Mattis Danielsen

Mattis Danielsen har brukt mye tid ute i naturen for å lete etter og dokumentere samiske kulturminner.

Foto: NRK

Sommeren 2023 var Danielsen med for å undersøke og datere kulturminner i Tydalen. Dette ble omtalt av Adresseavisen.

Dette ble gjort i forbindelse med at vannet i Nesjøen ble tappet ut på grunn av rehabilitering av demningen. Der fant de en samisk ildplass fra vikingtiden.

I 2017 ble det gjort funn i Skardøra (Tydalen) og i 2006 ved Aursjøen i Lesja kommune, som også ble datert tilbake til samme tid.

Ifølge Danielsen har man nå et større grunnlag for å koble ulike funn fra samme tidsperiode opp mot hverandre.

– Så man må jo begynne å se på det man kaller norsk historie på en annen måte også. Så det er jo kjempespennende, sier han.

Da Mattis var liten lurte han på hvorfor vi lærte mer om urfolk i Amerika enn samer på skolen. Grublingen skapte en drivkraft i han.

Mener det bør gjøres mer forskning

Jan Persson har deltatt i arbeidet med å finne kulturminner i Verdalsfjellene. Han har selv tilknytning til området, og har tilbrakt mye av sin barndom der.

Dateringene og funnene kom ikke overraskende på Persson. Likevel er han begeistret.

Han peker på at det også er gjort mange funn av samiske kulturminner på svensk side av grensa. Det mener han tyder på samisk bosetting i området fra jernalderen, og at det kan ha vært tamreindrift i området lenger enn man har trodd.

– Det viser at det bør gjøres ordentlig forskning med ulike prøver og med de metoder som finnes i dag, i dette området, sier Persson.

Jan Persson

Jan Persson har tilbrakt mye av barndomsårene i Verdalsfjellene.

Foto: Felicia Löfgren

Respons over all forventning

Prosjektgruppa har bare undersøkt små deler av Verdalsfjellene, men de er sikre på at det finnes enda flere samiske kulturminner i områdene rundt.

– Vi har vel i hvert fall tredoblet antallet samiske kulturminner i Verdal bare på de få rundene. Det viser jo hvor enormt lite kartlagt den samiske historien i Trøndelag egentlig er, og hvor stort potensial det er i sånne undersøkelser som det her, sier Midthjell.

Og engasjementet for prosjektet har vært stort. Da boken om oppdagelsene i Verdalsfjellene skulle lanseres, gikk det over all forventning.

– Det var en braksuksess, sier Midthjell.

F.v. Jan Persson, Frode Strand, Harald B. Midthjell og Åke Jüng. Boklansering av samisk historie i Vera og fjella omkring.

Fra venstre Jan Persson, Åke Jünge, Harald B. Midthjell og Frode Strand under boklansering av «Samisk historie i Vera og fjella omkring».

Foto: Privat

– Vi hadde jo forventet at det skulle komme en del folk, men det at vi var nødt til å sende hjem folk i døra, det viser jo bare hvor populært temaet og hvor sulten folk er på kunnskapen om den samiske historien, legger han til.

Både resultatene og engasjementet gir prosjektgruppa motivasjon til å fortsette med slike prosjekter.

– Vi blir jo veldig inspirert til å gå videre med nye prosjekter her, sier Midthjell.

Kronikk «Nei takk – samer ingen adgang!»

Det samiske flagg vaier foran Stortinget i Oslo torsdag formiddag, i anledning samenes nasjonaldag 6

Korte nyheter

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.

  • Davvi-Norgga áibmolatnja fas rabas: – Šállošat boasttuvuođaid váikkuhusaid

    Davvi-Norgga áibmolatnja rahpasii fas ikte bearjadaga, maŋŋá go Avinor šattai girdijohtolaga bissehit guhtta diimmu. Sárasneahtas dat lei sivva. Avinor šálloša buohkaide geaidda áibmolanja gidden váikkuhii.

    – Buot vuogádagat leat dárkilit iskojuvvon, ja mii sáhttit máhccat dábálaš doibmii. Mii šállošat dáid boasttuvuođaid váikkuhusaid sidjiide geat eai leat ollen dohko gosa galge dán eahkeda, ja buohkaide earáide geaidda dát lea čuohcan.

    Sárasneahtas lei sivva Bådådjo rájes ja davás.