Appene kan vekke liv i gamle ord

Overraskende mange har søkt om å få lage samiske språk-apper. Sametingspresident Aili Keskitalo håper på at det kan få gamle ord i bruk igjen.

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo er positivt overrasket over alle søknadene til støtte om å få lage mobilapplikasjoner for samiske språk. Hun håper og tror det vil bidra med å bevare rikdommen i det samiske språket. (Bildet er tatt ved en annen anledning.)

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Ja det er en av tankene med at vi har prioritert elektroniske språk-apper på samisk, svarer sametingspresidenten på spørsmålet om appene kan være med på å bevare naturord fra de rike samiske språkene.

Hun skjuler ikke sin begeistring over at det har vært så mange som har søkt om støtte til å lage samiskspråklige apper.

Rein-app

– Jeg er svært glad for det, og noen av disse har vi kunnet bevilge penger til, forteller hun.

En av disse appene er en app for de ulike benevnelsene på rein.

– Jeg er usikker på om det finnes noe annet språk som har like mange ord og navn på rein, derfor er dette et av prosjektene vi har valgt å støtte.

Med samisk språk i lomma

Utvikling av ulike applikasjoner har eksplodert de siste årene, og Sametingsrådet mener derfor det er utrolig viktig at det også settes fokus på samiskspråklige applikasjoner.

Sametingspresident Aili Keskitalo er opptatt av at samisk språk må henge med i tiden, særlig når det gjelder ungdom er det viktig at utvikling av samisk språk skjer naturlig og gjennom det ungdom er opptatt av.

– Vi må være med på utviklingen, og tilpasse samiskspråklige tilbud til den moderne verden. Samiske applikasjoner er nettopp med på å bidra til en artig, lærerik og ikke minst lett tilgjengelig måte å lære samisk språk på – den ligger i lomma.

Korte nyheter

  • Samisk TV-serie vant pris

    NRK Sápmis TV-serie «Agnete jienáda/ Agnete bruker stemmen» vant kategorien beste TV-program i Northern Character TV og filmfestival som ble arrangert i Murmansk lørdag kveld. Regissør Biret Ravdna Eira tok imot prisen. – Det var veldig uventet å vinne denne prisen. Jeg er så takknemlig for at Agnete ville fortelle sin historie og om sine følelser i serien. Og jeg er takknemlig for at jeg fikk jobbe med denne serien, sier Eira som har skrevet manus og hatt regi i serien. Se hele serien i NRK TV her, eller les historien om Agnete her. Loga dán ođđasa sámegillii dá.

    Biret Ravdna Eira